Utrikes

Misstänkte skytten "på radarn"

UTRIKES

Danmark. Den man som pekas ut för dödsskjutningarna i Köpenhamn var känd av dansk säkerhetspolis. Mannen sköts ihjäl av polisen efter ett halvt dygns jakt.

Han hann slå till mot en synagoga, men stärkt bevakning kan ha förhindrat ett blodbad.

Stämningen är nervös i Köpenhamn efter de dramatiska händelserna. Polisen har gjort tillslag på flera adresser, bland dem ett internetkafé på Nørrebrogade, inte långt från platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Från kafét fördes fyra män ut i handfängsel, men polisen har inte kommenterat varför. Enligt Ektsra Bladet är ingen av de fyra ägare till kaféet.

Den tragiska helgen började med skottlossning mot kulturlokalen Krudttønden i lördags, där bland andra konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte. Den 55-årige regissören Finn Nørgaard dödades och tre poliser skottskadades.

Sedan verkar gärningsmannen ha tagit en taxi till en adress på Nørrebro - och taxichaufförens tips blev det avgörande spåret, berättar polisen.

Höll vakt

När polisen kom till adressen i lördags var gärningsmannen inte där. I stället hann han attackera synagogan på Krystalgade, strax söder om Nørreports station, vid ettiden på natten. Den 37-årige judiske man som vaktade lokalen, Dan Uzan, miste livet och två poliser skottskadades.

Men det kunde ha blivit ännu mycket värre. Redan under lördagseftermiddagen, efter det första terrordådet, bad den judiska församlingen om förhöjd säkerhet från polisen. Det förhindrade att den misstänkte gärningsmannen kom in på synagogans område, där det hölls en judisk konfirmationsfest med 80 gäster.

Sannolikt förhindrade polisnärvaron en massaker.

Känd av polis

Polisen tror sig ha funnit det automatvapen som användes under första attentatet. Den misstänkte gärningsmannens identitet ska också vara klarlagd, men polisen ville ännu ett dygn efter den första dödsskjutningen inte gå ut med namnet. Han var sedan tidigare känd av danska säkerhetspolisen PET.

– Han fanns på PET:s radar, säger organisationens chef Jens Madsen på en pressträff.

Ett antal personer ska vara under särskild bevakning från PET. Polisen undersöker om attentatet kan ha inspirerats av terrorattackerna i Paris nyligen. Man tror fortfarande att gärningsmannen agerade ensam och att det var han som senare sköts ihjäl på Nørrebro, även om teknisk undersökning återstår.

Under natten mot söndagen gav bevakningen av Nørrebro-adressen resultat. När den misstänkte kom till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade skottlossningen och mannen dödades.

Polispådraget i Köpenhamn blev enormt, det största i modern tid.

Statsministern besökte synagogan

Vid lunchtid på söndagen besökte statsminister Helle Thorning-Schmidt synagogan för att lägga ner blommor och visa sin respekt för den judiska församlingen.

– Vi är förkrossade i dag. En man har förlorat sitt liv i sin tjänst för synagogan. Våra tankar går till hans familj, vi är med dem i våra tankar. Men våra tankar går även till hela den judiska församlingen, sade hon.

Även andra personer har lagt ut blommor och ljus vid helgedomen. Den 22-åriga Köpenhamnsbon Carla Blixt Egelind var en av många:

– Jag är chockerad. Jag är rörd över det som hänt - människor har dött och jag kom hit för att via min respekt. Det är mycket obehagligt det som har hänt. Lilla Danmark som är så fint, det känns bara märkligt, säger hon till TT:s reporter.

Hon bor inte långt ifrån synagogan och fick under natten ett samtal från en vän som berättade vad som hänt.

– Hon sa: "Du får inte gå ut, du får inte gå ut." Tre människor har blivit skjutna nära dig. Det var surrealistiskt.

Ett bostadshus på Nørrebro har också synats av polisen Tekniker har gjort husrannsakan i en av lägenheterna, som ligger nära platsen där den misstänkte sköts ihjäl. Polisens tekniker har även rest ett tält över platsen där mannen sköts och spärrat av gatan.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes