Utrikes

Thailändskt utegångsförbud upphävs

UTRIKES

Bangkok. Den thailändska militärjuntan har upphävt det nattliga utegångsförbudet i hela landet.

Det sker, enligt juntan, mot bakgrund av att det inte förekommer några våldsamheter och att turismsektorn behöver stödjas.

– Eftersom situationen har förbättrats och det inte har förekommit några fler händelser som kan leda till våld . . . och för att främja turismen, kommer undantagstillståndet att upphävas i alla återstående provinser", heter det i ett tv-sänt uttalande av den styrande militärjuntan.

Undantagstillståndet har gällt från midnatt till klockan fyra på morgonen i 47 provinser, inklusive huvudstaden Bangkok. Den gångna veckan har det undanröjts i 30 andra provinser, främst i sådana med populära semesterorter.

Juntaledaren Prayuth Chan-O-Cha lovar att en interimsregering ska tillsättas i augusti, eller absolut senast i september.

Armén tog makten i en oblodig kupp den 22 maj, efter sex månader av tidvis våldsamma protester. Juntaledaren säger att det kommer att ta minst ett år innan ett nytt val kan hållas.

Han säger också att det styrande militärrådet inte tänker upprätthålla de kostsamma statliga rissubventioner som infördes av den avsatta regeringen. Löftet om subventionerna förde den störtade premiärministern Yingluck Shinawatra till makten 2011.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes