Boko Haram fortsätter våldsvåg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nigeria. Extremistgruppen Boko Haram tros ha åter slagit till mot staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. En misstänkt kvinnlig självmordsbombare sprängde sig på en populär måndagsmarknad. Dådet inträffade dagarna efter det att 58 personer dödades i flera självmordsattentat.

Minst sju personer dödades och 17 skadades i dådet. De första rapporterna talade om två attacker, men ytterligare en bomb vid en marknad kunde oskadliggöras . Den nya terrorvågen bär alla tecken från den av bland annat USA terrorstämplade gruppen.

Därmed attackerades återigen en av de marknader som drabbades svårt i lördagens attentat då många av offren var barn.

Röda Korset varnar samtidigt för att den humanitära situationen håller på att bli akut för de hundratusentals människor som har flytt från Boko Harams härjningar till områden kring Tchadsjön.

– Det är en fullskalig humanitär kris runt sjön, inte bara i Nigeria utan även i de omgivande länderna, säger talespersonen Jean-Yves Clemenzo till AFP.

Mer än 13 000 människor har dödats och 1,5 miljoner har tvingats på flykt sedan Boko Haram inledde sitt brutala uppror i norra Nigeria 2009. De senaste veckorna har extremistgruppen pressats tillbaka av en stor offensiv, där även styrkor från Tchad, Niger och Kamerun deltar.

TT

Publicerad: