Grönt ljus för "gasskrapan"

Publicerad:
Uppdaterad:

S:t Petersburg. Vinterpalatset, Peter Paul-fästningen och Amiralitetet i all ära - snart kommer i stället en 400 meter hög "gasskrapa" att vara S:t Petersburgs mest synliga landmärke.

Guvernör Valentina Matvijenko gav sent i tisdags slutgiltigt klartecken till byggandet av Ochta center - gasbolaget Gazproms nya huvudkontor.

"Det här är en ståtlig byggnad som kommer att byggas i enlighet med alla byggnadsförordningar" citerades hon i ett pressmeddelade från stadsadministrationen.

Ochta center kallades inledningsvis för Gazprom City och har i folkmun döpts till "majskolven" eller gazoskreb, gasskrapan.

Sticker upp

Bygget har varit högst omtvistat på grund av sin storlek. Med en höjd på 403 meter blir byggnaden högst i Europa - i en stad där man tidigare alltid stoltserat över sina jämnhöga och eleganta byggnader från 1700- och 1800-talen.

Planerna har länge kritiserats hårt, bland annat av FN-organet Unesco som hotat ta tillbaka S:t Petersburgs status som världsarv om bygget blir av.

– Det här är skandalöst. S:t Petersburgs myndigheter har ignorerat inte bara byggnadsreglerna utan också folkets och Unescos mening, sade på onsdagen Antonina Jeliseva från påtryckargruppen Levande stad.

Även oppositionen är kritisk mot beslutet som drivits igenom av maktpartiet Enade Ryssland.

"Oborstat"

– Det här är ett oborstat spottande på alla oss som håller S:t Petersburgs historiska utseende kärt. De som har röstat för det här beslutet, framför allt guvernören, kommer att drabbas av historiens dom. Vi kommer att fortsätta vår strid tills vi besegrat de vandaler som för tillfället regerar staden, sade Maksim Reznik från liberala oppositionspartiet Jabloko.

Ochta center ska byggas vid biflödet Ochtas utlopp i Neva-floden, precis där det gamla svenska fästet Nyenskans anlades på 1600-talet då området fortfarande bara var träskmark.

Gasskrapan är kostnadsberäknad till 16 miljarder kronor och ska stå klar 2016.

TT-AFP

Publicerad: