Utrikes

Ett år till för Isaf i Afghanistan

UTRIKES

New York. FN:s säkerhetsråd förlängde på torsdagen mandatet för den Natoledda styrkan i Afghanistan med ytterligare ett år. Samtidigt sade rådet att Isaf-styrkan behöver stärkas och uppmanade deltagarländerna att bidra med personal, utrustning och andra resurser.

Rutinbeslutet att förlänga mandatet sammanfaller med en intensiv debatt i USA om huruvida dess militära insats ska utvidgas eller inte, och med folkligt tryck i flera länder på att dess soldater ska tas hem från Afghanistan.

Isaf är inte en FN-styrka, men verkar med stöd av FN-resolutioner sedan slutet av 2001. Enligt de senaste siffrorna från Nato utgörs Isaf av 67 700 soldater från 42 länder. USA bidrar med flest soldater.

Isaf svarar för runt två tredjedelar av de utländska styrkorna i Afghanistan. USA svarar för det mesta av den övriga militära närvaron.

Storbritanniens FN-ambassadör John Sawers förnekade att säkerhetsrådet specifikt uppmanat länderna att skicka fler soldater. I stället har rådet manat till "oförminskade ansträngningar" och att det ska finnas "tillräckligt många soldater för att genomföra uppdraget".

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes