Utrikes

Rättighetsgrupp: Gates trotsar Obama

UTRIKES

Washington. USA:s försvarsministers trovärdighet är ifrågasatt eftersom han inte genomför president Barack Obamas order om att stänga fånglägret i Guantánamo, säger medborgarrättsgruppen ACLU som granskat Robert Gates kritiskt.

Obamas order om att stänga fånglägret i Guantánamo på Kuba inom ett år har inte sipprat ner genom försvarsdepartementet, anser ACLU.

Försvarsminister Gates har ännu inte agerat för att genomföra Obamas löfte om att avbryta alla militära rättsprocesser i Guantánamo, sade ordföranden i ACLU Anthony Romero på en presskonferens i torsdags.

– Det väcker frågan om Gates trovärdighet när det gäller att slå in på en ny väg och förmå att lyda instruktioner från sin överbefälhavare (presidenten).

Någon dag efter tillträdet den 20 januari gav Obama order om att det beryktade fånglägret skulle stängas. Han begärde också att de militära rättsprocesserna skulle avbrytas där.

Men samtidigt med kritiken från ACLU kom beskedet att militärdomaren Susan Crawford beslutat lägga ner målet mot saudiska medborgaren Abd al-Rahim al-Nashiri - åtalad för medverkan i attentatet mot flottans skepp USS Cole år 2000, uppger talesmannen för militärhögkvarteret Pentagon Geoff Morrell. Saudiern skulle annars inför rätta på måndag.

– Man måste ifrågasätta om den högra handen vet vad den vänstra gör, huruvida detta är en revolt inom den nya Obamaregeringen och huruvida den nya försvarsminister Gate är likadan som den gamla försvarsminister Gates.

Robert Gates var försvarsminister under förra presidenten George Bushs sista år, sedan den förra, hårt kritiserade försvarsministern Donald H Rumsfeld måste avgå i december 2006. Obama lät republikanen Gates fortsätta som försvarsminister.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes