Utrikes

"Lufttigrarna" slog till mot Colombo

UTRIKES

Stockholm. Sri Lanka blev natten till lördagen av med sin enda luftförbindelse med omvärlden, efter det att ett flyganfall från de tamilska tigrarna lett till att Bandaranaiakeflygplatsen i Colombo stängts. Båda de anfallande tigerplanen uppges ha kraschat i huvudstadsområdet.

Larmet gick vid 21.30-tiden lokal tid på fredagskvällen: Gerillaflygplan är på väg mot huvudstaden, luftvärnet har försatts i högsta beredskap.

En stund senare rapporterades explosioner i stadsdelen Fort, på en ö vid Colombos vattenlinje, och vid Bandaranaiake, den internationella flygplatsen som utgör landets enda reguljära reseförbindelse med omvärlden.

Efter någon timmes förvirring sade militära talesmän att det ena av "Lufttigrarnas" anfallande plan skjutits ned över flygplatsen. Det andra störtades i vad som verkar ha varit ett självmordsuppdrag in i skatteverkets högkvarter i Fort, som namnet antyder en hårt bevakad stadsdel där många myndighetsbyggnader ligger.

Skatteverket stod i lågor efter kraschen, och tiotals skadade hade förts till sjukhus, sade militära talesmän till internationella medier. Något enstaka dödsoffer rapporterades också.

Inkommande flyg omdirigerades under natten till Indien. Det finns inga direktflyg Sverige-Sri Lanka sedan charterbolagen slutade flyga dit för flera år sedan, men flera europeiska bolag har flygningar till Colombo.

Inbördeskriget rasar i norr, så svenska utrikesdepartementets avrådan om resor till Sri Lanka omfattar bara landets norra delar. Enligt Börje Mattsson, chargé d'affaires på svenska ambassaden i Colombo, befinner sig just nu omkring etthundra svenskar i Sri Lanka.

Hur många av dem som befinner sig i huvudstaden är oklart, men på sajter som Resdagboken - där resenärer kan blogga för sina vänner hemmavid - hade ett antal användare på fredagskvällen Colombo inlagt som vistelseort.

– Jag tror inte att det kommer att bli några stora evakueringar från Colombo. Kriget pågår långt, långt härifrån. Men jag hade inte hört att flygplatsen hade stängt så nu måste jag ta reda på vad som har hänt, sade Börje Mattsson till TT några timmar efter attackerna.

Gerillan LTTE (Tamilska Eelams befrielsetigrar) har närmast dödförklarats i samband med en massiv regeringsoffensiv i norra Sri Lanka den senaste tiden. Men det har hela tiden framhållits att LTTE:s små flygplan ännu inte hittats.

Fredagens attack ses dock mer som del av ett sista desperat försök från LTTE:s sida än någon styrkeyttring som skulle kunna hindra att det nu cirka 25-åriga upproret snart är krossat.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes