Minst 11 000 befaras ha dött i Japan

Publicerad:

Stockholm. Myndigheterna i Japan beräknar att antalet döda kan komma att överstiga 11 000.

Samtidigt inträffade ett nytt kraftigt jordskalv under natten, den här gången närmare Tokyo.

På onsdagsmorgonen fanns 3 676 bekräftade döda efter katastrofen. Till det lades 7 558 människor som fortfarande saknas enligt polismyndigheterna, skriver AFP.

Kraftiga jordskalv skakade Tokyo och östra Japan strax före klockan ett på onsdagen lokal tid. Skalven låg omkring magnituden sex.

Inga tsunamivarningar utfärdades omedelbart och inga allvarligare skador rapporterades.

Nattens jordskalv var närmare Tokyo än tidigare efterskalv efter den förödande jordbävningen i fredags.

– Det var mycket närmare än de flesta efterskalven hittills men mindre speciellt än det som inträffade i går (tisdag) på 6,1, säger professor Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Skalvet hade en magnitud på omkring sex.

– Det kan nog betraktas som normalt i serien av efterskalv sedan i fredags. Det var precis i änden på förkastningen som det rörde sig i fredags. Även om man inte kan utesluta att ett nytt segment rör sig i de här plattgränserna, så är det ingenting som tyder på det ännu.

Kännbara efterskalv kommer att pågå de närmaste dagarna, enligt Bödvarsson.

– Vad vi noga tittar på är var de ligger.

Snö föll över nordöstra Japan på onsdagen och försvårade räddningsinsatserna i flera byar och städer. Minst två människor dragits fram vid liv från spillrorna av förstörda byggnader sedan katastrofen i fredags, men snötäcket försvagar hoppet om att hitta ytterligare överlevande.

– Folk arbetar fortfarande, armén är där ute. Men brandkåren har dragit sig tillbaka eftersom de oroar sig för att inte kunna ta sig tillbaka till basen på grund av snön, sade Patrick Fuller från Röda Korset till Reuters från den hårt drabbade fiskebyn Otsuchi.

TT

Publicerad: