Utrikes

Triangeldrama Ryssland-Ukraina-Nato

UTRIKES

Stockholm. Nato ställer in "allt praktiskt civilt och militärt samarbete" med Ryssland på grund av annekteringen av Krimhalvön. Samtidigt ska Ukraina och Nato genomföra en gemensam militärövning på ukrainskt territorium.

Beslutet att avsluta samarbetet med Ryssland togs av Natos utrikesministrar på dagens möte i Bryssel. De uppmanar i ett uttalande Ryssland att omedelbart återgå till att respektera folkrätten.

Redan i början av mars sade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att militära och civila möten ställs in. Det gäller till exempel planeringen av det som var tänkt att bli Natos och Rysslands första gemensamma operation - att Ryssland skulle beskydda det amerikanska fartyg som ska förstöra kemiska vapen som förs ut ur Syrien.

Nato och Ukraina meddelar i ett gemensamt uttalande att de kommer att intensifiera samarbetet och främja försvarsreformer i Ukraina genom utbildning och övriga program.

Enligt Natochefen Anders Fogh Rasmussen finns det inte några tecken på att de ryska trupperna börjar dra sig tillbaka från gränsområdet mot Ukraina.

Samtidigt har Ukrainas parlament röstat för ett godkännande av en gemensam militärövning med Nato-länder på ukrainskt territorium, skriver AFP.

– Detta är ett bra sätt att utveckla våra beväpnade styrkor, sade tillförordnade försvarsministern inför omröstningen.

Ryssland reagerade liksom tidigare starkt på de ukrainska samarbetstrevarna mot Nato.

Tidigare försök i den vägen "ledde till att de rysk-ukrainska politiska kontakterna frös, att det blev 'huvudvärk' i relationerna mellan Ryssland och Nato och till splittring inom det ukrainska samhället", hette det i ett ryskt UD-uttalande på tisdagen enligt Interfax.

I uttalandet framhölls att en förbättring av relationerna mellan länderna "inklusive de ekonomiska relationerna" beror "i hög rad" på Ukrainas kommande utrikespolitik.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes