EU-hopp om avspänning i öst

Aten. Större stillhet vid rysk-ukrainska gränsen ger EU hopp om att det akuta krisläget är över i konflikten med Moskva.

Men vägen vidare verkar fortsatt stängd.

Vid Prochody, några rejäla stenkast från ryska gränsen i Sumy-regionen i nordöstra Ukraina, sitter major Teodor Sjevtjenko och spanar.

– Visst finns det spänningar, men jag kan inte säga att de är så starka eller att vi känner oss rädda, säger han till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Ukrainas militär har kraftsamlat för att ställa upp sig längs den långa gränsen mot Ryssland efter rapporterna om hundratusentals soldater som "övar" på andra sidan.

Militärt lugn?

Bland EU:s utrikesministrar finns ändå hopp om att det mest akuta invasionshotet nu är över.

– Jag tror att det finns flera orsaker, kanske den mest betydande är att det inte funnits ett spontant understöd för den ryska politiken i de ryskspråkiga områdena i Ukraina, som man kanske hade väntat sig i Moskva, sade exempelvis Finlands Erkki Tuomioja till Yles tv-nyheter i går.

Sveriges Carl Bildt (M) håller med.

– Om man tittar på det strikt militärt så tror jag att det är så. Jag tror att de har upptäckt att den destabilisering de försökte med i östra Ukraina kanske inte gick riktigt så bra, sade Bildt i dag sedan han och EU:s övriga utrikesministrar avslutat sitt helgmöte i Aten.

Låst läge

Avspänningen är en av få positiva signaler som kommit kring Krimkrisen på sistone. Vägen vidare är fortsatt svår. EU och Nato viker inte i åsikten om att Krim är ukrainskt. Ryssland står lika beslutsamt fast vid att halvön nu är rysk.

EU vill uppenbart helst slippa upptrappade sanktioner, men har svårt att få Ryssland att tro på att EU:s frihandelsavtal med Ukraina är bra även för rysk ekonomi.

Moskva kontrar i sin tur med vad Carl Bildt kallar "ekonomisk destabilisering".

– Det är framför allt via gaspriserna, men det finns också andra rapporter fram och tillbaka om spärrade gränser och sådant. Det här är en kris som kommer att pågå under en lång tid.

TT:s korrespondent

Publisert: