Publicerad:
Uppdaterad:

Navalnyj välkomnas till Moskva

Publicerad:
Uppdaterad:

Moskva. Den förskingringsdömde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj välkomnades på lördagen till Moskva av en jublande folkhop, dagen efter att han oväntat försatts på fri fot av domstolen i Kirov. Han kommer nu att ställa upp i Moskvas borgmästarval.

Navalnyj - en av de främsta ledarna för den ryska oppositionen - dömdes i torsdags till fem års fängelse för förskingring, men släpptes under tiden som hans överklagan behandlas för att han ska ges möjligheten att delta i Moskvas borgmästarval, där han är en av kandidaterna.

Navalnyj reste med tåg från Kirov tillsammans med hustrun Julia.

– Vi kommer att ställa upp och vi kommer att vinna, sade Navalnyj till hopen av anhängare som samlats på tågperrongen för att ta emot honom, många iklädda t-shirts med "Navalnyj" eller "Navalnyjs bror" över bröstet.

– Tillsammans är vi en enorm och mäktig kraft och jag är glad att vi har börjat inse det.

Han tillade att de har en lång och svår kampanj framför sig och att de sju veckorna innan valet bara är början, skriver AFP.

Frisläppandet av Navalnyj är ett tecken på att regimen inte vet hur man ska hantera honom, säger Lena Jonson, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska institutet, till TT.

– Instinkten är att sätta åt honom eftersom man sätter åt alla andra i oppositionen. Samtidigt är man medveten om att det har en hög kostnad, både vad gäller protester inom landet och utländska reaktioner. Därmed vinglar man lite i sitt beslut, säger hon.

Men hon tror inte frigivningen förbättrat hans chanser i borgmästarvalet. Att han ägnar sig åt sin kampanj är bara en gest som regeringen är intresserad av för att legitimera valet, säger hon.

– Han kommer inte att bli vald. Det är inte någon som kommer att tillåta honom att vinna oavsett antal röster. Och skulle han vinna skulle det vara för att han oskadliggjorts politiskt.

Men det tror inte Jonson kommer att hända.

– Han är också ett politiskt djur. Han ser att han på sikt kommer att ha en roll att spela inom oppositionen och jag tror att det väger tyngre än en meningslös symbolposition.

Men frågan kvarstår fortfarande om Navalnyj ens kommer att lagligen kunna ställa upp i valet, om hans överklagan avslås i högre instans.

– Domstolsväsendet är inte oberoende och det kommer att signaleras ovanifrån om vad utgången ska vara.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: