Utrikes

Solberg: Ingen avlyssning i Norge

UTRIKES

Oslo. Norges statsminister Erna Solberg avvisar nu uppgifterna i den norska tidningen Dagbladet, om att USA skulle ha övervakat 33 miljoner mobilsamtal i Norge.

– Uppslaget i Dagbladet är fel, säger Solberg.

I stället ska det handla om telefonsamtal som Norge och norsk underrättelsetjänst har registrerat i Afghanistan, inte i Norge.

– Vi har nu gått igenom detta och det är bekräftat, säger Solberg till norska nyhetsbyrån NTB.

Enligt statsministern ingår övervakningen i det lagliga norska underrättelsearbete som görs för att sörja för säkerheten för de norska soldaterna i Afghanistan och för att förebygga terrorangrepp.

Hon säger också att detta är "något vi samarbetar med amerikanerna om".

Tidningen Dagbladet publicerade avslöjandet i morse. USA:s underrättelsetjänst NSA ska ha övervakat 33 miljoner norska mobilsamtal under en 30-dagarsperiod, mellan den 10 december 2012 - den 8 januari 2013, enligt hemliga dokument från Edward Snowden som tidningen har fått tillgång till.

Dokumentet med titeln "Norway - Last 30 days" visar att under perioden ska 33 186 042 samtal i Norge ha blivit registrerade. Uppgifterna liknar dem som Snowden tidigare har läckt om övervakning i Tyskland, Frankrike, Spanien, Brasilien och Indien. Enligt dokumentet blir Norge nu det sjätte landet och samtidigt det land i Europa som har fått flest samtal registrerade i förhållande till invånarantalet, skriver Dagbladet.

Nyheten om NSA:s påstådda massövervakning har skapat starka reaktioner bland politiker under dagen.

– Nu tror jag att vi alla ska lugna ner oss lite. Nu måste vi först få ordning på fakta i den här frågan, säger statsministern.

I Sverige publicerar också Svenska Dagbladet i dag uttalanden från Försvarets radioanstalts (FRA) talesperson Fredrik Wallin, som också säger att "samtalen är inhämtade i Afghanistan" och att norska tidningen Dagbladet har misstolkat dokumenten från Edward Snowden.

Enligt publiceringen i Dagbladet ska samtalen inte ha blivit avlyssnade. Det som registrerats är telefonnumret hos den som ringer och den som blir uppringd, samtalens längd, var telefonerna befinner sig och telefonens serienummer.

Dokumenten som Dagbladet har fått tillgång till säger inte något om norska myndigheters eventuella samarbete med NSA om övervakningen. I Spanien och Frankrike var myndigheterna delvis involverade, skriver tidningen.

Norska myndigheter - Politiets sikkerhetstjeneste, E-tjenesten och Nasjonal sikkerhetsmyndighet - uppger dock enligt Dagbladet att de inte samarbetat med amerikanerna för att registrera norsk mobiltrafik.

NSA:s experter hävdar att de bara gör profiler på personer som kan vara viktiga eller som är potentiella terrorister. USA:s Osloambassad kommenterar inte enskilda underrättelseaktiviteter.

– USA samlar underrättelser i utlandet som alla nationer gör, säger en företrädare för ambassaden till Dagbladet.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes