Rävsax för Ukrainas nya regering

Stockholm. Armén ska ha satts in mot separatister i Ukraina. Men landets nya regering pressas från två håll i konflikten i landets östra delar. Presidenten lovar ett avvägt svar mot upproret inför torsdagens samtal i Genève.

I ett försök att blidka den tidigare proteströrelsen kämpar Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov med att förklara varför landets armé ännu inte slagit ned upproret i de östra delarna.

Under dagen kom uppgifter från försvarsdepartementet om att den ukrainska armén gått in i Kramatorsk. Vittnen och lokala journalister berättade att helikoptrar landsatt soldater i staden. President Turtjynov bekräftade att armén återtagit flygplatsen utanför Kramatorsk. Rysk tv rapporterade om fyra till elva dödade, enligt Interfax, men informationsläget var osäkert och det gick inte att fullt ut bekräfta om strider utbrutit mellan ukrainska soldater och separatister.

Nära krig

Turtjynov står med foten i en rävsax. På tisdagen sade han att processen måste ske "gradvis, ansvarsfullt och på ett avvägt sätt", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Hundratals ukrainska nationalister brände i måndags kväll bildäck utanför parlamentsbyggnaden och krävde inrikesministerns avgång.

Samtidigt påpekar Ryssland syrligt att Ukraina står på randen till ett inbördeskrig. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev sade att han hoppades att ledarna i Kiev är "smarta nog" att undvika att konflikten eskalerar, rapporterar Reuters. Ryssland har mobiliserat 40 000 soldater längs med gränsen, och har förklarat sin skyldighet att ingripa om ryska liv hotas.

Genèvesamtal

En general i den ukrainska säkerhetstjänsten SBU varnade separatisterna för att de kommer att "förstöras" om de inte ger upp. Generalen hävdade också att separatisterna får stöd av hundratals soldater från den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

Klart är att aktörerna i konflikten - regeringen i Kiev, separatisterna, USA, Ryssland och EU - väntar på de planerade fyrpartssamtalen i Genève på torsdag. USA och Ryssland har som vanligt helt olika uppfattningar om vad som händer. USA:s inställning är att Kievs militäroperation är nödvändig, medan Rysslands bild är att den är okonstitutionell.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger i en intervju med en mexikansk tidning att det inte är "rätt tillfälle" att skicka fredsbevarande trupper till Ukraina som regeringen i Kiev föreslagit.

Ryssland fortsätter att förneka inblandning i händelseutvecklingen. Samtidigt har ukrainsk tv sänt ett videoklipp med en uniformerad man i Horlivka som påstår sig vara en rysk överste.

TT

Publisert: