Ex-oligark tänker inte bli politiker

Publicerad 2013-12-22

Moskva. Den ryske ex-oligarken och Kremlkritikern Michail Chodorkovskij, som i fredags benådades av president Vladimir Putin och sedan reste till Tyskland, har inte för avsikt att ge sig in i politiken.

Det förklarade Chodorkovskij själv vid en presskonferens i Berlin i dag, passande nog på museet över Berlinmuren.

Under presskonferensen, och i flera enskilda intervjuer som publicerades på söndagen, gjorde Chodorkovskij klart att han hotas av skadestånd på motsvarande en halv miljard kronor om han återvänder till Ryssland, eftersom den ursprungliga domen mot honom från 2005 inte har upphävts.

Chodorkovskij, som gick från att vara Rysslands rikaste man till att vara dess mest namnkunnige fånge, avser inte heller att försöka få tillbaka de omfattande tillgångar han förlorade när han fängslades för över tio år sedan.

– Jag avser inte att delta i politiken och jag avser inte att kämpa för att återvinna tillgångar, säger han.

Chodorkovskij säger att ryska myndigheter ville få ut honom ur landet.

– Myndigheterna kan uppriktigt säga att de inte sände mig i exil utan att jag bad om det. Men med tanke på omständigheterna kan man förstå att de ville ha mig ut ur landet, säger han till Nya tider.

Samtidigt har Vladimir Putins talesperson sagt att Chodorkovskij får komma tillbaka, om han vill.

– Han är fri att återvända. Absolut, sade Dmitrij Peskov i lördags till AFP.

Samtidigt som Chodorkovskij flera gånger betonade att han inte tänker vara politiskt aktiv, gjorde han uttalanden som kan tolkas åt ett annat håll.

Han sade bland annat att "politisk maktkamp" inte är något för honom, men att han inte skyr offentligheten och att han tänker arbeta för att politiska fångar i Ryssland friges.

Inte heller finansvärlden lockar längre.

– Jag har väl gjort det mesta man kan göra i den branschen och har en god ekonomi.

Han uttryckte sig ironiskt om den man som såg till att sätta honom bakom lås och bom:

– Putin har sagt att han inte tänker bli en livstidspresident. Jag hoppas att han inte ändrat uppfattning.

Chodorkovskij kommenterade också läget i grannlandet Ukraina och sade att han hoppas att president Viktor Janukovytj "följer Putins exempel" och friger oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Den ryska människorättsveteranen och ledaren för Helsingforskommittén Ljudmila Aleksejeva reagerade samtidigt på beskedet från Chodorkovskij att han inte kan återvända till Ryssland:

– Det är oväntat och sorgligt!

– Vårt land behöver honom, tillade hon.

TT-Interfax