Livstidsstraff för knivattack mot svensk

UTRIKES

Egypten. En 27-årig svensk turist och ett österrikiskt par skadades i en knivattack på ett hotell i semesterparadiset Hurghada. Nu har två män med kopplingar till terrorgruppen IS dömts till livstids fängelse för attacken.

Den 27-årige göteborgaren åt middag med sin pappa när två män stormade hotellrestaurangen beväpnade med knivar i januari i år.

– Han kom in med armen runt mig för att hugga mig i bröstet. Jag slog undan armen och fick ett hugg som inte skadade någon artär, sade mannen till TT från sjukhussängen efter överfallet.

Han fick ytterligare ett knivhugg i axeln och två i nacken.

– Jag hade en jävla tur att han inte kunde knivhantering. Hade han skurit mig lite mer framåt i nacken hade han skurit av artären.

En av attentatsmännen sköts till döds av polisen och den andre skadades. På söndagen dömdes han tillsammans med ytterligare en man, en Syrienbaserad IS-terrorist som misstänks ha varit hjärnan bakom attacken, uppger nyhetsbyrån AFP. Den senare dömdes dock i sin frånvaro, enligt källor till nyhetsbyrån.

IS har tagit på sig ansvaret för en rad attacker i Egypten, senast ett bombattentat i Kairo som dödade 27 människor. Terrorgruppen har också sagt sig ligga bakom flygkraschen i Sinai, med 224 människor ombord på ett ryskt flygplan på väg från turistorten Sharm el-Sheikh.

TT