Christopher Wray nomineras till ny FBI-chef

Publicerad 2017-06-07

USA. USA:s president Donald Trump nominerar Christopher A. Wray till ny chef för USA:s federala polis FBI, skriver Trump på Twitter.

Wray arbetar för närvarande som advokat vid firman King & Spalding i Washington och Atlanta.

2003 utsågs han av den dåvarande presidenten George W. Bush till biträdande justitieminister med ansvar för justitiedepartementets brottmålsavdelning, enligt departementets hemsida. Han blev kvar på den posten till 2005, då han återvände till den privata sektorn.

Under sin tid vid justitiedepartementet arbetade han i nära samarbete med FBI, skriver AFP. Wray hanterade fall kring företagsbedrägeri och var med i en särskild grupp som Bush låtit upprätta för att fokusera på sådan brottslighet. Bland annat var han inblandad i den uppmärksammade utredningen kring energijätten Enron.

I sin tweet beskriver Trump Wray som "en man med oklanderliga referenser".

Om senaten godkänner utnämningen ersätter Wray den förre FBI-chefen James Comey, som Trump, i ett av sina mest kontroversiella beslut hittills, valde att sparka för snart en månad sedan.

Comey ger på torsdagen ett vittnesmål inför senaten om den misstänkta ryska inblandningen i det amerikanska valet och Trump-kampanjens möjliga band till Moskva.

TT