Trumps stabschef: Medierna är besatta

Publicerad 2017-01-22

USA. USA:s president Donald Trump hävdar att 1,5 miljoner människor kan ha bevittnat hans installation på plats - och anklagar medierna för en vrångbild.

– Vi kommer inte att sitta still och ta det, säger hans stabschef Reince Priebus.

Priebus anklagar medierna för att vara besatta av att försöka göra Trumps presidentskap illegitimt.

– Publikens storlek är inte poängen. Poängen är attackerna och försöken att göra den här presidenten illegitim på en dag, och vi kommer inte att sitta still och ta det, säger han i en intervju med Fox News Sunday.

– Medierna har från dag ett pratat om att ogiltigförklara valet, pratat om ryssarna, pratat om allt du kan tänka dig utom det faktum att vi måste föra det här landet framåt.

"Alternativa fakta"

Dagen efter sitt tillträde besökte Trump CIA:s högkvarter. Han skulle bli sams med underrättelsetjänsterna efter många ord, i första hand om Rysslands misstänkta inblandning i förra årets valrörelse. Men i stället hamnade medierapporteringen om hans installation, och att den verkar ha lockat färre åskådare än företrädaren Barack Obamas, i fokus.

– Jag höll ett tal. Jag blickade ut, det såg ut som en miljon, en och en halv miljoner människor, sade Trump.

Han sade att folkmassan sträckte sig från Capitoliums trappa, 20 kvarter bort, till Washingtonmonumentet.

Inga myndigheter i Washington har kommit med någon officiell publiksiffra.

Trumps pressekreterare Sean Spicer var på bistert humör när han kommenterade saken.

– Det här var den största publik som någonsin bevittnat en installation. Punkt!

Han tillade att "ingen har några siffror".

Senare förklarade presidentrådgivaren Kellyanne Conway i en intervju med NBC att det Sean Spicer talat om var "alternativa fakta".

"En lögn"

Medier redovisar ändå statistik från Washingtons tunnelbana. Klockan 11 lokal tid i fredags uppgick antalet resenärer hittills under dagen till 193 000. Det kan jämföras med 513 000 vid samma klockslag vid Obamas installation 2009.

Och på lördagen, då den stora Trumpkritiska jämställdhetsmarschen hölls i Washington, var antalet T-baneresenärer uppe i 275 000 klockan 11.

Trump sade att en tv-station hade beräknat antalet åskådare då han svor ämbetseden till en kvarts miljon, vilket han benämnde som "inte illa, men en lögn".

– De visade upp ett fält där det knappt stod någon och så sade de att Donald Trump inte drog så mycket folk.

Konton borttagna

I sitt tal hos CIA återkom presidenten flera gånger till frågan om antalet åskådare. Han sade att grönområdet vid Vita huset var fullt.

– Ni såg det. Fullpackat. Sedan går jag upp nu på morgonen, sätter på tv:n och så visar de ett tomt fält. Vänta lite nu, tänkte jag.

USA:s myndighet för nationalparker och monument, NPS, vidarebefordrade på Twitter två flygbilder där det tydligt syns att det var fler som såg Obamas installation. Därefter försvann detta och flera av inrikesdepartementets konton, på order av landets nya ledning, från mikrobloggtjänsten, skriver Washington Post.

Ganska snart var kontona tillbaka, men NPS twittrar en ursäkt och signalerar att från och med nu ska man fokusera på USA:s nationalparkers skönhet och historia.

Tidigare har NPS offentligt beräknat folkmassor vid stora evenemang, men det slutade myndigheten med för flera år sedan eftersom siffrorna ansågs bli för osäkra.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln