Trump träffade Trudeau

Publicerad 2017-02-13

USA/Kanada. Frågor om handel dominerade när USA:s president Donald Trump tog emot Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Vita huset.

Men Trump säger att det bara ska göras "små justeringar" av handelsförbindelserna mellan länderna.

– Vi förstår att båda våra länder är starkare när vi samarbetar i frågor om internationell handel, sade Donald Trump vid en presskonferens efter mötet, skriver AFP.

I och med måndagens möte har Trump träffat sin tredje utländske ledare sedan han svors in som president.

Små justeringar

De två har bland annat olika syn på det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Trump vill omförhandla det för att skydda arbetstillfällen i USA medan Trudeau vill behålla det för att gynna hemlandets ekonomi.

Enligt Trump ska det göras små justeringar.

– Vi kommer att göra vissa saker som kommer att gynna båda våra länder.

Trudeau betonade att handeln mellan länderna har bidragit till att skapa mängder av bra jobb på båda sidor av gränsen och att de fortsatta förhandlingarna ska fortsätta att skapa jobb.

Två värdegrunder

Trudeaus besök i USA blev ett möte mellan två generationer och två värdegrunder. Den 45-årige Trudeau kallar sig feminist och förespråkar invandring och globalisering. Den 70-årige Trump kritiserades under valrörelsen för sexistiska uttalanden och har nyligen försökt införa ett inreseförbud för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder samt stoppa USA:s flyktingmottagande - ett presidentdekret som har stoppats av en domstol.

När dekretet blev känt twittrade Trudeau att Kanada välkomnar dem som flyr förföljelse, terror och krig - oavsett deras tro.

Och det budskapet upprepade han på presskonferensen.

– Kanada har alltid insett att det är grundläggande för vilken regering som helst att hålla kanadensare säkra.

– Samtidigt måste vi fortsätta med vår policy av öppenhet mot flyktingar utan att kompromissa med säkerheten.

Trudeau berättade också att Kanada och USA har tillsatt ett råd för att stärka kvinnligt entreprenörskap.

TT

Följ ämnen i artikeln