Fejd väntas om ny sjukförsäkringslag
Publicerad 2017-03-07
USA. Handsken är kastad. Republikanerna har lagt fram ett första förslag till vad som är tänkt att ersätta president Barack Obamas signaturlag, sjukförsäkringsreformen Obamacare. Nu väntar strid i kongressen.
– Obamacare försvinner. Den finns inte kvar, hävdade Texasrepublikanen Kevin Brady när förslaget lades fram i representanthuset.
Men Demokraterna rasar och flera av Bradys partikamrater håller inte med. Den republikanske senatorn Rand Paul går så långt att han kallar förslaget "Obamacare Lite" (en lättversion av Obamas reform).
– Det finns mycket "Obamacare Lite" i förslaget, som gömts undan från oss konservativa, säger Paul enligt nyhetskanalen CNN.
Skattelättnader
Den nya skrivningen behåller förvisso två populära delar av Obamacare, nämligen att barn får stanna på föräldrars försäkringar tills de fyller 26 år samt att försäkringsbolag inte får diskriminera patienter som redan har en diagnos. Men den tar bort beskattningarna av höginkomsttagare, försäkringsbolag och läkemedelsbolag samt det statliga kravet att enskilda personer ska ha försäkring. Försäkringsbolag tillåts att höja avgifterna med 30 procent årligen för dem som inte betalar sina premier.
Grunden i det nya förslaget, kallat "The American Health Care Act", är att amerikaner ska få skattelättnader anpassade efter ålder och inkomst - pengar som ska användas för försäkringsköp. Men det oroar vissa konservativa republikaner, som främst vill se en stram och balanserad statsbudget. Andra i partiet säger att de inte kan stödja ett förslag där människor riskerar att falla ur det statliga programmet Medicaid, som är riktat mot låginkomsttagare, uppger amerikanska medier. I Obamacare fanns en utökning av Medicaid.
Ett mantra
Politikernas jämkande om skrivningen spås ta månader, trots att de starkt kritiska Demokraterna är i minoritet i kongressens båda kamrar.
Allt sedan Obamacare infördes 2010 har Republikanerna hävdat att lagen är kostsam och hindrar jobbskapande. Att riva upp och ersätta den har varit ett mantra för partiet och något som president Donald Trump ofta återkom till under valrörelsen.
TT