Ryssland nekar till brott mot FN-sanktioner

Nordkorea. Ryska fartyg ska ha försett Nordkorea med bränsle vid minst tre tillfällen de senaste månaderna, enligt västeuropeiska säkerhetskällor. I Moskva nekar man dock till att ha brutit mot FN-sanktionerna.

– Ryska fartyg har vid flera tillfällen i år levererat bränsle till nordkoreanska fartyg, säger en anonym källa.

Ryssland är världens näst största oljeexportör och försäljning av ryska oljeprodukter vore ett brott mot FN:s sanktioner mot Nordkorea. En annan källa som Reuters pratat med känner också till leveranserna, men vet inte om den ryska regeringen har någonting att göra med försäljningen.

– Det finns inga bevis för att den ryska regeringen ligger bakom, men de ryska fartygen är livsviktiga för nordkoreanerna, säger källan.

På satellitbilder

Säkerhetskällorna hänvisar till satellitbilder som visar fartygen utanför ryska hamnar vid norra Stilla havet. Ryska utrikesdepartementet nekar till anklagelser om att landet ska ha brutit FN-sanktionerna.

"Ryssland har följt och noggrant respekterat sanktionerna", heter det i ett uttalande från ryska UD som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Ria. Man påpekar också att sanktionerna innebär begränsningar för Nordkoreas oljeimport, men inget totalförbud, enligt nyhetsbyrån NTB.

Två av de ryskflaggade fartygens ägare nekar till Reuters att dessa skulle ha haft någon kontakt med nordkoreanska fartyg.

USA:s utrikesdepartement uppmanar i ett uttalande Ryssland och andra medlemsländer i FN att uppfylla sanktionerna mot Nordkorea och "samarbeta ännu närmare för att få ett slut på av FN förbjudna aktiviteter, inklusive överföring av råolja till sjöss och transporten av kol från Nordkorea".

FN:s säkerhetsråd meddelade på torsdagen att det har beslutat att stänga hamnar för fyra nordkoreanska fartyg i syfte att kontrollera att sanktionerna följs.

Samma dag kritiserade USA:s president Donald Trump Kina för att leverera olja till nordkoreanska fartyg, vilket Kina förnekat.

Hongkongfartyg stoppat

Nordkorea är beroende av importerat bränsle för att landets kämpande ekonomi ska fungerande. För att utveckla dess kärnvapen- och robotprogram, som USA säger hotar freden i Asien, krävs också olja.

Besättningen på ett i Hongkong registrerat tankfartyg, The Lighthouse Winmore, har gripits, meddelar den sydkoreanska tullen på lördagen. Fartyget, som chartrats av ett taiwanesiskt bolag, stoppades i hamnen i staden Yeosu sedan det avvikit från rutten till Taiwan och i stället levererat 600 ton olja till ett nordkoreanskt tankfartyg på internationellt vatten. Fartyget återvände till Yeosu där det togs i beslag, och besättningen förhörs.

The Lighthouse Winmore är ett av tio fartyg som USA bett FN:s säkerhetsråd att svartlista.

TT-AFP-Reuters