Skilsmässa från EU lär ta tid

UTRIKES

Brexit. EU:s skilsmässoavtal med Storbritannien ska vara klart hösten 2018.

I praktiken kan det ta betydligt längre tid än så att reda ut den framtida relationen till Bryssel.

Upp till tio år kan det ta innan Storbritannien har ett nytt handelsavtal på plats med övriga EU, har britternas EU-ambassadör varnat för, enligt BBC.

Och grannlandet Irlands premiärminister Enda Kenny konstaterar också att utträdesprocessen knappast kan bli särskilt snabb.

– Jag påpekade själv att 50 år av lagstiftning, direktiv och så vidare troligen kommer att bli rätt svårt att hantera inom bara två år, sade Kenny på väg ut från EU-ledarnas toppmöte i Bryssel sent i torsdags.

"Smidig process"

Vid toppmötet gick ledarna från de länder som tänker stanna kvar i EU snabbt igenom grunderna i processen för det brittiska utträdet. Theresa May fick inte vara med - men surade inte över det.

– Det är rätt att de andra ledarna förbereder sig förhandlingarna, precis som vi har gjort. Vi vill att det ska blir en så smidig och välordnad process som möjligt. Det är inte bara i vårt intresse, utan även i resten av Europas, sade May tidigare på dagen.

Utträdesförhandlingarna ska ledas av EU:s förre finanskommissionär Michel Barnier och behöver ske på tre plan.

Först ska "skilsmässoavtalet" redas ut, främst kring invånarnas rättigheter.

– Hon (Theresa May) vill att frågan om brittiska medborgare i EU och EU-medborgare i Storbritannien tas upp tidigt i förhandlingarna, sade Enda Kenny.

Miljardkamp

Det handlar även om vem som är skyldig vad när det gäller pensioner och allehanda EU-lån och infrastruktursprojekt. Barnier uppges ha nämnt siffror på 40-60 miljarder euro i brittisk skuld till EU - något som dock britterna knappast lär acceptera i första taget.

Steg två i förhandlingarna blir vilka övergångsregler som ska gälla. Steg tre gäller villkoren efteråt.

Barnier hoppas allt ska vara klart redan till oktober 2018, så att övriga EU-länder ska kunna godkänna utträdet i lagom tid till mars 2019.

Egna intressen

Avgörande för hur smidigt diskussionerna kommer att gå lär bland annat bli hur mycket de övriga EU-länderna bevakar sina egna intressen först.

– Det är klart att i den här processen kommer alla länder att se till att det blir bra för sitt eget land, men jag tror inte det finns någon motsättning i det, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter toppmötet.

– Jag vill betona att det är kommissionen som förhandlar för alla 27 medlemsländerna.

Bryssel, TT:s utsända