"Galne hunden" tar över Pentagon

UTRIKES

USA. En skjutglad befälhavare vars frispråkighet gett honom smeknamnet "Mad Dog". Men också en bokälskande strateg. Donald Trump har nominerat den före detta marinkårsgeneralen James Mattis till ny försvarsminister i USA.

Den pensionerade generalen James Mattis har gjort sig känd för hård retorik och en omfattande meritlista med erfarenhet från de amerikanska krigen i Mellanöstern. Mattis har lett flera styrkor på marken och 2010 utsågs han till chef för arméns centralkommando, med övergripande ansvar för krigen i Irak och i Afghanistan. Det gav honom också ansvar för ett område som inkluderar Syrien, Jemen och Iran.

66-årige Mattis har varit en frispråkig kritiker av Barack Obamas Mellanösternpolitik, i synnerhet kärnavtalet med Iran - ett land som Mattis brännmärkt som det enskilt största hotet mot stabiliteten och freden i regionen.

Bästa valet?

– Han är det bästa vi har, sade Donald Trump när han tillkännagav sitt val i ett tal i Ohio.

Efter ett möte mellan de båda männen i november beskrev den tillträdande presidenten James Mattis som "äkta vara".

Mattis färgstarka ledarstil och typiska marinkårsjargong har gett honom smeknamnet "Mad Dog" (galne hunden). Den fyrstjärnige generalen gav följande råd till marinkårssoldater i Irak 2003: "Var artig, var professionell, men ha en plan för att döda alla som du träffar."

Men den burdusa framtoningen har också försatt generalen i blåsväder. 2005 kritiserades han för att ha sagt att det är kul att skjuta vissa personer, syftandes på män som behandlar kvinnor illa i Afghanistan. Det har han senare bett om ursäkt för.

Veteraner som uppskattar Mattis uppriktiga ledarskapsstil brukar dela med sig av hans visdomsord i sociala medier under hashtaggen #mattisisms.

Bokmal

Men den hetlevrade marinkårsgeneralen har också beskrivits som en strateg som älskar att läsa. Mattis framhåller gärna hur han växte upp utan tv - men med ett stort bibliotek. Hans sägs ha omkring 7 000 böcker och hans ungkarlsliv har gett honom ett annat smeknamn: stridsmunken.

"Genom att läsa, lär du dig av andras erfarenheter, vilket i allmänhet är ett bättre sätt att agera, i synnerhet i vår typ av arbete där konsekvenserna av inkompetens kan vara så definitiva för unga män" skrev Mattis i ett mejl 2003 angående vikten för militärer att ta sig tid att läsa och lära av historien.

Mattis gick i pension 2013. För att han ska kunna bli försvarsminister krävs ett undantag från en lag som förbjuder uniformerade officerare från att fungera som försvarsminister under sju år efter att ha lämnat aktiv tjänst. Detta godkänns av kongressen.

TT