Somalisk valfinal skjuts fram

UTRIKES

Somalia. Valet i Somalia har blivit en följetong vars final hela tiden skjuts på framtiden. Sveriges biståndsminister Isabella Lövin har besökt huvudstaden Mogadishu för att visa politiskt och moraliskt stöd för den mödosamma processen att bygga upp landet.

I ett annat land hade den avfärdats som ett skämt. Men med tanke på Somalias konfliktfyllda historia beskrivs valprocessen av västländer som ett demokratiskt framsteg och en viktig språngbräda för ett mer rättvist val 2020.

Säkerhetsläget i Somalia, som plågas svårt av terrorstämplade al-Shabaab, innebär att endast 14 025 delegater, representanter för klanerna, får vara med och rösta fram nya parlamentsledamöter. De ska sedan, tillsammans med senatorer, välja president.

Svenskt besök

Processen har varit utdragen och det är fortfarande oklart när den nye presidenten kan väljas. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) har nyss kommit hem från en snabbvisit i Mogadishu.

– Jag hade hoppats att det skulle vara en ny president på plats, men det var det inte. Men det ändå viktigt att Sverige visar stöd för den politiska processen. Landet försöker bygga upp ett demokratiskt system, och även om det fortfarande är elektorer som röstar så är valet mycket mer demokratiskt än tidigare.

Inbördeskriget har orsakat djupa sår i samhället. Sveriges stöd kretsar mycket kring konfliktförebyggande åtgärder, statsbyggande, demokrati och jobbskapande.

Svårt bygga upp

Stor vikt läggs också vid hälsofrågor, framförallt situationen för kvinnor.

– Det går väldigt snabbt att rasera ett land, men det tar oerhört lång tid att bygga upp det igen när man fullständigt har slagit sönder allt som liknar en stat och vänt människor mot varandra, säger Lövin och fortsätter:

– Alla klaner och minoriteter har godkänt det nya valsystemet och det bäddar för en acceptans för valresultat som gör att Somalia kan fortsätta att byggas upp som en federal stat.

TT