Blodig påsk på korset i Filippinerna

Publicerad:
Uppdaterad:

Filippinerna. Blodet stänker, korsfästelserna sänds direkt och souvenirförsäljarna gör storvinster. I Filippinerna har Jesu lidande blivit något av en kommersiell framgång.

De senaste tio åren har Willy Salvador skaffat sig en smärtsam tradition på långfredagen. Han grimaserar tyst när metallspikarna hamras genom händerna där han ligger med armarna utsträckta ovanpå ett träkors.

– Jag vet att du inte tror mig, men Gud har hjälpt mig att återhämta mig från ett nervöst sammanbrott. Det här är mitt sätt att tacka honom, säger den 59-åriga fiskaren till nyhetsbyrån AFP.

På flera håll runt om det i huvudsak katolska Filippinerna iscensätts Jesu korsfästelse på långfredagen. Kyrkan ogillar den extrema traditionen, som för djupt troende handlar om botgöring och om att få sina böner hörda, men den lockar samtidigt tusentals besökare. Tv-skärmar visar korsfästelserna och vid kullen med tre träkors i byn San Pedro gör försäljarna stora affärer av souvenirtröjor, läsk och solhattar.

Den katolska kyrkan förespråkar alternativ till botgöring, såsom att avstå från arbete eller från att äta kött.

– Kyrkan vill inte uppmuntra till dessa handlingar eftersom Jesus Kristus redan genomgått detta för oss. Det finns ingen anledning att upprepa det, säger fader Douglas Badong till AFP.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN