Korrespondenter vittnar i Etiopien

Publicerad:
Uppdaterad:

Addis Abeba. Beskedet i elfte timmen att två internationella journalister med erfarenhet av krigsrapportering kommer för att vittna i rättegången mot de två svenska journalisterna i Etiopien har tagits emot med lättnad hos försvarssidan i processen.

De journalister som försvaret kallat som vittnen i rättegången mot reportrarna Martin Schibbyes och Johan Perssons är amerikanske Phillip Ittner, byråchef på Voice of America med ett förflutet som korrespondent för bland andra CBS från Pakistan och Afghanistan, samt brittiska Daily Telegraphs Mellanösternkorrespondent Adrian Bloomfield, rapporterar TT:s utsända.

– Det är viktigt att få någon som förklarar att det är helt naturligt för en journalist att ha kontakter med en gerillarörelse utan att behöva sympatisera med den, sade UD:s särskilda sändebud Carl-Henrik Ehrenkrona på en presskonferens på svenska ambassaden i Addis Abeba i dag.

Ehrenkrona hade tillsammans med ambassadör Jens Odlander träffat de terroranklagade Martin Schibbye och Johan Persson tidigare i dag. De beskrev Schibbye och Persson som trötta men inriktade på att få berätta sin version.

Martin Schibbye och Johan Persson lät på måndagen via svenska ambassaden i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba hälsa till den diplomatiska kåren och svenska medier och tacka för stödet inför tisdagens rättsprocess.

Det framförde Sveriges ambassadör Jens Odlander och UD:s särskilde sändebud Carl-Henrik Ehrenkrona efter att de besökt svenskarna på i Kalityfängelset på måndagsförmiddagen.

Under eftermiddagen får svenskarna besök av sina anhöriga.

Schibbyes och Perssons svenska juridiska ombud, advokat Thomas Olsson, landade även han i Addis Abeba på måndagsmorgonen.

– I morgon kommer jag nog fungera mest som observatör. Det är ju de etiopiska advokaterna som är utnämnda att företräda Martin och Johan i domstolen. Möjligen kommer jag att få utgöra en sorts förmedlande länk mellan advokaterna och de svenska vittnena, förklarade Olsson i samband med pressträffen på svenska ambassaden i Addis Abeba.

De svenska vittnen som Thomas Olsson nämner är Mattias Göransson, chefredaktör för tidskriften Filter och bildbyrån Kontinents ägare Magnus Laupa. Också de kom till Addis Abeba på måndagsmorgonen.

Senare under måndagen räknar Thomas Olsson med att ha ett möte med sina etiopiska kollegor för att försöka reda ut eventuella oklarheter inför tisdagen. Bland annat vill han få klart för sig vad uppgifterna om att åklagarsidan inte släppt ifrån sig hela bevismaterialet kan få för konsekvenser för hans klienter.

TT:s utsända

Publicerad: