Utrikes

Ukrainas talman avgår

UTRIKES

Stockholm. Volodymyr Lytvyn, talman i det ukrainska parlamentet, radan, lämnade på onsdagen in sin avskedsansökan, efter ett stormigt språkbeslut i parlamentet.

– Jag har blivit lurad. Ukraina har blivit lurat. Folket har blivit lurat, sade talman Lytvyn i parlamentet när han lämnade in sin avskedsansökan, enligt Interfax.

Flera oppositionsledamöter lämnade byggnaden i protest i tisdags när regeringspartiet Regionernas parti drev igenom ett förslag om att ge ryska språket status som "regionalt språk" i vissa områden. Senare utbröt även bråk mellan polis och oppositionella utanför parlamentet.

Polisen i Kiev har satt in tårgas mot demonstranter utanför parlamentet, rapporterar AFP. Enligt Interfax har omkring 700 oppositionella samlats för att protestera mot stärkandet av det ryska språkets status i Ukraina.

Lytvyn anklagade vicetalman Adam Martynjuk för att ha "kuppat" igenom omröstningen i tisdags, då Lytvyn själv inte var närvarande.

– En av mina gamla vänner, som jag brukade lita fullt på, har förrått mig. Absolut, sade Lytvyn och pekade mot Martynjuk.

Lytvyn hade tidigare meddelat att den kontroversiella språklagen inte skulle hinna debatteras vidare i parlamentet innan sommaruppehållet, som inleds på fredag.

Martynjuk representerar Kommunistpartiet, som är Regionernas partis främsta stödparti i parlamentet.

President Viktor Janukovytj har samtidigt ställt in en planerad presskonferens i dag för att i stället träffa parlamentets gruppledare.

Innan den omdiskuterade språklagen kan träda i kraft måste den undertecknas av såväl Janukovytj som av den avgångssugne talmannen Lytvyn.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes