Utrikes

Oro för riksrättsbeslut i Rumänien

UTRIKES

Washington. USA är bekymrat över att Rumäniens president kan komma att ställas inför riksrätt. Landet manar EU:s medlemmar att se till att lagar följs. Frankrike, Tyskland och Europarådet har också uttryckt oro.

Rumäniens parlament godkände i fredags förslaget att president Traian Basescu ska ställas inför riksrätt. Beslutet gäller påstådda överträdelser i samband med att Basescu var premiärminister. Han ställs dock endast inför rätta om det blir ja i en folkomröstning i frågan. Blir det ja i omröstningen förlorar presidenten all makt.

Efter parlamentets beslut har regerande Liberala Sociala Unionens (USL) Crin Antonescu utsetts till tillfällig president. Bakom ligger en bitter strid mellan premiärminister Victor Ponta och Basescu. Den har bland annat gällt vem som ska representera Rumänien på EU:s toppmöten och en öppen kontrovers kring Pontas doktorsavhandling.

I veckan har Pontas koalition sparkat talmännen i parlamentets båda kamrar. Ombudsmannen, med ensamrätt att pröva dekret och nödlagar, gick samma öde till mötes och ersattes med en medlem i Pontas parti.

USL har även hotat att sparka ledamöter i författningsdomstolen. Och som en ytterst ovanligt åtgärd svarade domstolen med att publicera ett uttalande med klagomål på de "hätska attacker" domarna utsatts för.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes