Fusk med bröstimplantat till domstol

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Försäkringskassan i Frankrike ska gå till domstol i härvan med de undermåliga bröstimplantaten.

En brottsanmälan kommer att göras inom några dagar, sade Frédéric Van Roekeghem, generaldirektör för La Caisse Nationale d'Assurance Maladie (CNAM) till tv-kanalen TF 1 på julafton. Han uppgav att beslutet fattats i samråd med sjukvårdsminister Xavier Bertrand.

Det betyder att en formell brottsutredning sannolikt kommer att inledas mot tillverkaren.

CNAM kommer att anmäla grovt bedrägeri riktat mot sjukförsäkringen, sade generaldirektören.

Företaget Poly implant prothèse (PIP) gick i konkurs förra året, men var en tid tredje störst i branschen. Merparten av produktionen exporterades. I Sverige har implantaten använts vid nio kliniker.

Var Jean-Claude Mas, grundare till PIP, befinner sig var inte känt på lördagen. Men han är inte på flykt, uppgav hans advokat för franska medier.

Mas är efterlyst sedan i juni, men Interpol förtydligade på lördagen att han inte söks för misstankar som har med implantat att göra utan för rattfylleri i Costa Rica som kan ge tre års fängelse.

Frankrikes hälsodepartement råder 30 000 kvinnor med PIP-implantat att operera bort dem. Andra länder är mer återhållsamma i sina råd. Ingen cancerrisk anses bevisad, men läckande implantat kan ge andra typer av hälsoproblem.

TT

Publicerad: