Ryska fosforutsläpp större än väntat

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Fosforutsläppen från en rysk fabrik vid Finska viken är högre än man befarat. Ett nyupptäckt utsläpp uppskattas till 1 000 ton per år.

Stora mängder fosfor kommer ut i floden Luga och därifrån ut i Finska viken, enligt tidningen Helsingin Sanomat.

Utsläppen, som ska ha pågått i åratal, är 20 procent högre än man tidigare trott. Utsläppet som nu avslöjades uppskattas till 1 000 ton per år, mer än de sammanlagda utsläppen från Finland och staden S:t Petersburg.

Från rysk sida har det sedan 2008 rapporterats om ökade halter av gödningsämnen, men källan har varit okänd.

– På basis av mätningsresultaten handlar det om stora utsläpp. Orsaken är gödselfabriken Fosforit i staden Kingisepp, säger forskningsprojektets ledare Seppo Knuutila till nyhetsbyrån FNB.

Projektets ledning träffades på onsdagen i S:t Petersburg för att diskutera resultaten. Projektet leds av Kommissionen för skydd av Östersjön, Helcom, och Finlands miljöcentral.

– Situationen är oroväckande eftersom vi väntade oss att tillståndet i Finska viken var på väg att förbättras, säger Knuutila.

Sveriges miljöminister Lena Ek är förvånad.

– Det korta svaret på frågan om Ryssland inte har kontroll över sina fosforutsläpp är ja. Men samtidigt ska man komma ihåg att Ryssland är på väg med en inventering av sina utsläpp, säger Ek till TT.

TT

Publicerad: