Syriska soldater dödades kallblodigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Hjälplösa och skräckslagna ligger de i dammet innan deras fiender öppnar eld. En videoinspelning, där rebeller förefaller massavrätta avväpnade soldater, kan enligt FN vittna om ännu ett syriskt krigsbrott.

Segerrop ekar mellan de sandfärgade väggarna och i en ring står väpnade män. Allt eftersom kameran närmar sig blir det tydligt vad de står kring - en mindre grupp obeväpnade män med dammiga ansikten och skräck i blicken. Segrarna river och sliter i männen på marken och flera sparkar riktas mot dem.

Plötsligt överröstar automateld både segertjut och klagorop. Kameran svänger och fångar hur en skottsalva, bara några meter bort, träffar två kroppar som segnar ihop och slutar röra sig. På nytt hörs automateld. Kameran vänder tillbaka. Nu piskar kulor upp ett moln av damm kring de liggande männen.

Videoinspelningen uppges visa hur syriska rebeller kallblodigt avrättar åtta obeväpnade fiender. I en andra inspelning, där de döda kropparna syns, utpekas de döda som "shabiha", medlemmar av den brokiga skaran irreguljära stridande för regimen.

Filmklippen ska, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, ha spelats in i samband med att rebeller i torsdags tog över en vägspärr i Saraqeb i nordliga Idlib.

Uppgifterna har inte bekräftats oberoende men mycket tyder på att filmsekvenserna visar ännu ett krigsbrott i Syrien, anser FN.

Just nu ser det väldigt mycket ut som ett krigsbrott", skriver Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskontor (OHCHR) i ett uttalande.

Den oppositionella paraplygruppen Syriska nationella rådet (SNC) efterfrågar nu ett ansvarsutkrävande.

– Vi uppmanar Fria syriska armén och den revolutionära rörelsen på marken att ställa alla som begår övergrepp mot mänskliga rättigheter till svars, säger SNC-talesmannen Radif Mustafa till AFP.

TT

Publicerad: