Sexövergrepp i skräckläger

Publicerad:
Uppdaterad:

Australien. Migrantlägret på ön Nauru har beskrivits som ett skräckläger. Sexuella övergrepp, misshandel och självmordsförsök förekom kontinuerligt - med den australiska regeringens goda minne.

– En asylsökande flicka, inte ens sex år fyllda, var ständig måltavla för männen i lägret. Hon gick från att undvika kontakt med vuxna, till att försöka initiera sexuell kontakt med vuxna män. Hon gick in till någon annans tält och bad dem röra hennes kön, säger Viktoria Vibhakar som arbetade i lägret för Rädda Barnen till The Guardian.

Trots att myndigheterna kände till flickans beteende gjordes inget.

– De lät henne stanna i Nauru månad efter månad.

Vetskap

Vibkhar är en av 23 anställda och tidigare anställda vid migrantboendet som nu skriver ett öppet brev om det sexuella våldet mot kvinnor och barn i lägret. Enligt brevet kände Australiens regering till de misstänkta övergreppen i minst 17 månader utan att agera.

– De lät detta hända. De visste om det och tillät det. Det är den bredare frågan: varför svarade inte regeringen på ett riktigt sätt mot anklagelserna om övergrepp mot barn, sexuellt våld mot kvinnor och utnyttjandet av kvinnor, frågar Viktoria Vibhakar.

De anställda valde att gå ut med det öppna brevet trots att de därmed bryter mot en paragraf i anställningsavtalet och att ledningen för lägret pressat dem att inget säga.

Offentlig lista

Och regeringen. I stället för att göra något åt de misstänkta övergreppen publicerade den nämligen en lista med tio personer på Rädda Barnen som man ville få bort från Nauru för att dessa hade "uppmanat till protester och självskadebeteenden".

De utpekade kallade utspelet ett försök att tysta kritiken. De får nu medhåll i den offentliga rapport som beställdes för att utreda anklagelserna. Philip Moss, som skrev rapporten, hittade ingen som helst information som skulle tyda på att de tio gjort något fel.

Migrationsminister Peter Dutton säger att hans företrädare fick information om misstankarna först sent i fjol. Han uppmanar också alla som vet något om migrantboendet att berätta det.

– Om folk har mer information att ge bör de ge den till departementet eller till mig så att frågan kan utredas, säger han i en intervju med Sky news.

TT

Publicerad: