Enorm förstörelse i viktig hamn

Publicerad:
Uppdaterad:

Kina. Ödeläggelsen är enorm efter explosionerna i ett sprängämneslager i Tianjin och lamslår stora delar av en av Kinas viktigaste hamnar. Katastrofen belyser den usla säkerheten inom kinesisk industri, säger en expert.

Räddningsarbetet fortsätter efter de våldsamma explosionerna strax före midnatt, lokal tid. Minst 50 människor har bekräftats döda och över 700 är skadade. I området finns tusentals utbrända bilar och krossade fraktcontainrar.

Det kinesiska företag som äger hamnmagasinet där explosionen inträffade är specialiserat på att hantera farligt gods. Men vid en säkerhetsinspektion för två år sedan fann myndigheterna att företaget i några fall bröt mot föreskrifter om lagring och märkning av farligt gods.

Frederic Cho, Kinabedömare och vice ordförande i Sweden-China Trade Council, säger till TT att de många olyckorna är ett "jätteproblem".

– Det är väldigt olustigt. Säkerheten på arbetsplatserna i Kina har inte prioriterats utan man har resonerat att det "löser sig med tiden".

– I princip är läget på de kinesiska arbetsplatserna likadant som i England på Dickens tid, säger han med hänvisning till 1800-talsförfattaren Charles Dickens som är känd för sina eländesskildringar.

Fria fackföreningar

Lösningen på problemet är, enligt Cho, att tillåta fria fackföreningar som kan driva de anställdas talan och tvinga företagen att prioritera säkerhetsfrågor.

– Men fria fackföreningar är inget som kommunistpartiet vill ha. Det är lite av ett dilemma för partitoppen eftersom den är klart bekymrad över de många olyckorna. Som det nu är försöker man komma åt det hela genom att straffa de ansvariga efter varje olycka.

Flera brandmän var på plats redan innan det smällde i Tianjin, enligt AFP. De hade ryckt ut efter rapporter om en brand i det industriområde där en leverans av sprängämnen kort därpå detonerade i en serie explosioner. Ett antal brandmän finns bland de omkomna.

Enormt eldklot

Eldklotet som lyste upp natthimlen ovanför industriområdet i hamnstaden Tianjin var enormt och videor visar hur tryckvågen efter explosionen får elden att spränga fram längs husväggar. Av många byggnader återstår bara utbrunna skal, enligt Reuters.

Glassplitter har hittats upp till tre kilometer från explosionsplatsen.

I området pågår mängder med byggen, och flera tillfälliga sovsalar som ordnats för byggjobbare förstördes.

Kinas president Xi Jinping har lovat att de ansvariga ska ställas till svars, och personer i ledningen för det företag som äger lagerlokalerna ska ha gripits, enligt Nya Kina.

Tianjin, med över 15 miljoner invånare, ligger omkring 14 mil sydost om Peking och utgör hamnstad för det industriella bältet i norra Kina.

TT

Publicerad: