Utrikes

Polis: Hämnd motiv för Bangkokbomb

UTRIKES

Thailand. Mannen som gripits misstänkt för inblandning i det blodiga bombdådet i Bangkok är utländsk, enligt thailändsk polis.

Motivet bakom attacken ska vara att "hämnas för sina kamrater".

Enligt thailändsk polis "liknar" den gripne 28-årige, utländske mannen den person som genom övervakningskameror identifierats som den huvudmisstänkte för bombdådet vid en helgedom i Bangkok den 17 augusti, rapporterar Reuters.

Polisen uppgav tidigare under lördagen att de gripit den huvudmisstänkte för att sedan ändra sig och säga att personen de gripit var inblandad på andra sätt. En uppgift de nu verkar kunna revidera ännu en gång.

Utan att gå in på detaljer sade polischefen Somyot Pumpanmuang att mannens motiv var en "personlig fejd".

– Det är osannolikt att det är terrorism. Det är inte en internationell terroristhandling, sade han på en presskonferens men gav ingen förklaring till hur polisen kommit fram till den slutsatsen.

Hämnd som motiv

Enligt Pumpanmuang ska mannens motiv vara "att personligen hämnas för sina kamrater". Han utvecklade inte det resonemanget. Polisen har få uppgifter om vem som organiserat bombdådet.

Den misstänkte greps i en polisräd i en lägenhet i utkanterna av Bangkok och ska kunna kopplas till ett annat bombdåd i Bangkok den 18 augusti som inte orsakade några allvarliga personskador.

Säkerhetsstyrkor ska ha hittat sprängmedel som kan ha använts i attacken och flera falska pass. Banphot Phunpien, talesperson för militären, har sagt till AFP att den misstänkte är turk men myndigheterna har inte bekräftat det.

20 människor dog

Det var för snart två veckor sedan som 20 människor miste livet när en bomb exploderade vid en helgedom, populär bland både thailändare och asiatiska turister, i centrala Bangkok. På övervakningsfilmerna syns hur en man i gul t-tröja lämnar en väska efter sig på platsen, och den personen har sedan dess jagats som huvudmisstänkt.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet. Utredare har sagt att syftet är att skada landets turistindustri men att det inte riktats specifikt mot kinesiska turister. Det anses osannolikt att någon av de politiska fraktionerna i Thailand, eller de muslimska revoltörerna i södra delarna av landet, skulle ha utfört dådet då det inte passar in i hur grupperna agerat tidigare.

Spekulationer

Internationella terrororganisationer som Islamiska staten har också avfärdats eftersom de brukar vara snabba med att ta på sig ansvaret för egna dåd.

I stället har många spekulerat i om attacken kan ha varit en hämnd för att Thailand tvångsutvisade ett hundratal uigurer till Kina i juli. Efter utvisningarna stormades Thailands konsulat i Istanbul, och säkerhetsanalytikern Anthony Davis har riktat misstankarna mot den militanta högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna, som tidigare engagerat sig i uigurernas sak.

Samtidigt har thailändsk polis undersökt ett 20-tal turkiska medborgare som kommit in i landet dagarna före attentatet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes