Norska diplomater stoppades i Peking

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Norska diplomater har hindrats från att träffa den fängslade kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobos hustru Liu Xia. Det uppger hustrun, och uppgiften bekräftas av den norska ambassaden i Peking.

"I går kom norska diplomater för att visa sitt stöd för mig. De stoppades i porten", twittrade Liu Xia i dag. Hon hålls i husarrest i sin bostad i Peking och kommunicerar med omvärlden via telefon, e-post och sociala medier såsom Twitter.

Liu Xia kritiserade i fortsatta Twittermeddelanden kraftigt den behandling hon utsatts för, uppger AFP.

"Jag vill uttrycka en kraftig protest mot regeringen för min olagliga husarrest", skriver hon och säger att "situationen är mycket svår att hantera".

Hon säger också att hon hoppas kunna resa till Oslo i december för att ta emot makens pris. Men säker är hon inte.

"Jag har ett pass. Men kommer de att låta mig resa? Och om jag kommer i väg till Oslo, kommer de då att låta mig återvända?" skriver hon i en intervju med den franska nättidningen Mediapart.

Samtidigt skriver hon att förhållandena för maken har förbättrats avsevärt sedan denne fick fredspriset.

"Han behandlas bättre. De ger honom bättre mat och han har fått värme i cellen", skriver hon.

Kinesiska myndigheter har, enligt norska UD, ställt in eller skjutit upp ytterligare minst fyra delegationsbesök till eller från Norge, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Bland de planerade besök som ställs in är exempelvis en delegation med representanter från Högsta domstolen i Kina. Dessutom en militär- och politikdelegation, samt en grupp med ämbetsmän, experter och journalister som skulle komma till Norge för att studera den nordiska välfärdsmodellen, enligt underdirektör Ragnhild Imerslund på norska UD.

En norsk grupp där samtliga departmentsråd skulle ha ingått hade planerat att resa till Kina nästa vecka, men även där han man beslutat att ställa in resan tills vidare eftersom de kinesiska myndigheterna meddelat att de inte har tid att ta emot norrmännen, enligt Imerslund.

Norska UD beklagar att besöken ställts in.

TT-AFP

Publicerad: