Villkorligt dödsdömd för muta i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. En hög politisk funktionär i provinsen Guangdong som fällts för mångmiljonmutor har kommit undan med villkorlig dödsdom.

Chen Shaoji, tidigare chef för Folkets konsultativa rådsorgan i den sydkinesiska provinsen, erkände sig skyldig till att ha tagit emot 30 miljoner yuan (32 miljoner kronor) i mutor, rapporterade China Daily i helgen.

Chens dödsdom har en tvåårig prövotid, vilket brukar innebära att straffet omvandlas till livstids fängelse. Att han erkänt är domstolens förklaring till att han får leva.

Avslöjandet av Chen skedde under en korruptionsutredning som ledde till gripandet av grundaren av den gigantiska vitvarukedjan Gome, Huang Guangyu.

Utredningen är en av många korruptionsaffärer i Guangdong, en provins som drar in stora exportinkomster åt Kina. Kampanjen leds av partisekreteraren Wang Yang, närstående till landets president Hu Jintao.

Wang konkurrerar om framtida toppuppdrag i Kommunistpartiet med Bo Xilai, som efterträdde Wang som partisekreterare i hamnstaden Chongqing. Också Bo driver en kampanj mot korruption.

TT-Reuters

Publicerad: