Utrikes

Militär jagar gerillan i norra Jemen

UTRIKES

Sanaa. I en attack mot gerillafästen i den gamla staden Sadaa i norra Jemen har regeringsstyrkor dödat 19 rebeller, uppgav landets inrikesdepartement på tisdagen i huvudstaden Sanaa. Omkring 25 rebeller uppgavs ha gripits.

Enligt departementet gick soldaterna från hus till hus för att jaga fram upprorsmän från huthigerillan som förskansat sig i vanliga bostäder. Inget nämndes om civila dödade eller sårade. Inte heller sades det när operationen inletts.

Den shiamuslimske gerillaledaren Abd al-Malik al-Huthi anklagade fienden, som inte namngavs, för att avsiktligt angripa civilbefolkningen i syfte att slå ner upproret.

– Det är uppenbart, bröder, att fienderna har som grundstrategi att sikta in sig på civila och att de försöker på så sätt försöker sätta press på oss eftersom de känner till vår humanism och våra värderingar och hur mycket vi känner för våra civila, sade han.

Enligt al-Huthi dödades över 50 kvinnor och barn vid attacker i december i området. Han sade också att civila har angripits förr i bostäder, på marknader och i moskéer av amerikanska, saudiska och jemenitiska stridsflygplan.

I Sanaa sade samtidigt Jemens utrikesminister Abu Bakr al-Qirbi att landets regering nu har börjat förhandla med de jemenitiska kidnappare som sedan i somras håller fem tyskar och en britt fångna.

I grannlandet Saudiarabien rapporterade den statliga televisionen på tisdagen att fyra saudiska soldater hade dödats i strider vid en gränspostering nära Jemen. I striderna sades saudiska styrkor ha "utplånat" shiamuslimska infiltratörer och återtagit posteringen.

Som källa angavs den biträdande försvarsministern prins Khaled bin Sultan. Denne sade också att infiltratörerna hade fått ett ultimatum att inom 48 timmar lämna al-Jabri-området där posteringen ligger.

– De lydde inte... de har nu alla utplånats, sade viceministern i tv.

Enligt rapporten har därmed sammanlagt 82 saudiska soldater dödats i gränskonflikten med shiamuslimska rebeller från Jemen.

I Genève rapporterade FN:s flyktingorgan UNHCR på tisdagen att sedan 2004 har omkring 200 000 människor drivits på flykt i Jemen av striderna i norr mellan regeringstrupper och shiamuslimska rebeller.

Vid ett läger nära al-Mazrak i provinsen Hajjah finns nu 21 000 personer, dubbelt så många som lägret är avsett för, sade Mahecic. Andra läger håller snabbt på att fyllas.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes