Utrikes

Turkar hotar ta hem Israelambassadör

UTRIKES

Ankara. En kontroversiell tv-serie har utlöst ännu en diplomatisk träta mellan Israel och Turkiet, en av Israels få vänner i regionen. Turkiet hotar ta hem sin ambassadör i Tel Aviv.

Israels vice utrikesminister Danny Ayalon bad på onsdagen om ursäkt för sin respektlösa behandling av Turkiets ambassadör dagen före, men Turkiet tyckte inte att ursäkten dög.

President Abdullah Gül sade enligt turkisk tv att Turkiet tänker dra tillbaka sin ambassadör på torsdagens morgon om frågan inte fick en lösning före onsdagens slut.

Bakgrunden till bråket är en turkisk tv-serie där ett turkiskt barn som kidnappats av israeliska diplomater räddas av en skarpskjutande turkisk agent.

Ayalon, som tillhör det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu, var så upprörd att han vägrade skaka hand med den turkiske ambassadören som kallades upp för att ta emot Israels formella protest. Ingen turkisk flagga placerades på bordet och ambassadören placerades i en låg soffa för att förödmjukas.

"Min protest mot attackerna mot Israel i Turkiet förblir giltiga, men det är inte mitt sätt att vanhedra ambassadörer och i framtiden kommer jag att klargöra min åsikt på ett diplomatiskt acceptabelt sätt", sade Ayalon i ett uttalande.

Ayalon använde inte själv ordet ursäkt, men det gjorde hans chef, premiärminister Benjamin Netanyahu.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes