Utrikes

"Vi ropar att vi är beväpnad polis"

UTRIKES

Stockholm. Den lokala polisen, med ansvar för Utöya, höll ett pressmöte på eftermiddagen där man berättade om gripandet av Breivik.

– Det har varit helt overkligt, säger Sissel Hammer, polischef vid norra Buskeruds polisdistrikt, om de senaste dagarnas händelser.

Hon berättade vad som ska ske på Utöya framöver.

– Det återstår mycket arbete, bland annat ska bevis säkras. En förutsättning för att Utöya ska leva vidare för ungdomar i framtiden är att vi gör ett bra jobb, säger hon.

– Det var ett enormt kaos, förtvivlan och sorg. Det var tidigt klart att personer hade blivit dödade, säger polischef Kjell Magne Tvenge.

Insatsledaren Håvard Gåsbakk var ledig på fredagen, men kallades in.

– Jag hade fått besked om att det var skjutning på Utöya. Hemma hade jag sett vad som skedde i Oslo och jag drog paralleller dit, säger han.

Han åkte med en polisbåt över till Utöya tillsammans med nio kollegor. På väg mot Utöya fick de motorproblem, men möttes upp av andra båtar.

– Vi tog över deras båtar, med fem personer i varje båt. När den första båten kommer fram möts den av ungdomar som kommer springande som pekar in mot land och säger att gärningsmannen är där.

Gåsbakk ser att det skjuts på öns sydspets.

– Vi ser nedslag av ammunition i vattnet och hör smällar. Samtliga av oss springer då mot sydspetsen, säger han.

– När vi närmar oss, det var 350 meter att springa, då ropar vi "beväpnad polis", för att få uppmärksamhet.

Poliserna möts sedan av Breivik som står med händerna höjda över huvudet. Vapnet ligger femton meter bakom honom, enligt Gåsbakk. Brevik grips och en polisman sätter sig på honom.

200-300 personer räddades ur vattnet runt Utöya, enligt den lokala polisen.

Sökandet på Utöya fortsätter med två båtar. Polisen vill inte gå ut med hur många som räknas som saknade för tillfället.

På pressträffen kommer flera frågor upp om tiden det tog polisen att ta sig till ön.

– Jag tror inte att vi hade en chans att komma dit tidigare än vi gjorde, säger Sissel Hemmel.

Norska polisen har i dag beslutat att göra en utvärdering av hela insatsen senare i år, uppger Hemmel.

Polisen i Norge offentliggjorde i kväll namnen på ytterligare tolv personer som dödades på Utöya och en person som miste livet vid bombdådet i Oslo.

Sedan tidigare hade namn på fyra dödsoffer offentliggjorts av polisen efter det att de döda identifierats och anhöriga informerats.

Norges regering kommer att inrätta en oberoende granskningskommission för att utreda terrordåden, meddelade Jens Stoltenberg i dag.

– Avsikten är att kartlägga vad som fungerade och vad som fungerade mindre väl, men genomgången ska också ge kunskap om vad som har hänt och hur det kunde ske, sade han.

22 juli-kommissionen får ett eget sekretariat.

Regeringen har också beslutat att staten ska bidra till att täcka vissa utgifter för resor till begravningar och minneshögtider.

Någon form av minnessammankomst på riksnivå kommer att anordnas.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes