Danmark röker 20 ton hasch om året

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpenhamn. Danskarna röker lika mycket hasch som på Christianias storhetstid, visar ny forskning: 20 ton om året. Kampen mot haschet i fristaden har inte gett effekt på konsumtionen.

I stället har Köpenhamn fått gängkrigen med ideliga skottlossningar på halsen.

I Sverige har man sett en kraftig ökning av myrtrafiken, särskilt i södra Sverige. Det vill säga smuggling av små mängder åt gången.

– Vi misstänker att konsumtionen ökar, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

– Det finns inga precisa tal på hur mycket haschhandeln är värd i dag, men med polisens videoövervakning av Pusher Street, upplysningar från polisagenter som köpt hasch och vår kunskap om förbrukningens omfattning så kan man förmoda att omsättningen bara i Köpenhamn hamnar på omkring en miljard om året, säger Kim Möller vid Center for Rusmiddelforskning vid Århus Universitet till internetsajten Videnskab.

Möller har gjort den första undersökningen av konsekvenserna av rensningen av Pusher Street 2004.

– Några har tjänat och tjänar vanvettigt mycket pengar på det här.

Haschhandeln är fortfarande en guldgruva av främst tre orsaker: Förbrukningen ligger på samma höga nivå som för tio år sedan. Säljarna i Köpenhamn har efter rensningen av Pusher Street flyttat ut på stan, där risken att åka fast är relativt liten. Priset är dessutom förhållandevis högt.

I Sverige finns det inga exakta siffror på narkotikakonsumtionen.

– Vi vet hur mycket vi tar i beslag, säger Lars Hansson.

– Men vi vet inte hur mycket som passerar igenom.

– Förr räknade vi med att ungefär fem-tio procent togs omhand. Men så kan vi inte räkna i dag. Vi tar förmodligen mycket mindre än så.

Han vill se mer forskning på området. Cannabisharts är den utan jämförelse vanligaste drogen. Sextio procent av dem som någon gång använt narkotika uppger att de enbart använt cannabis. I dag ses en kraftig ökning av den så kallade myrtrafiken efter att den minskat under senare år.

– Man kan misstänka att konsumtionen ökar, säger Lars Hansson.

TT

Publicerad: