Folket krävde diktator i guld

Publicerad 2015-05-26

Turkmenistan. Förgylld med 24 karats guld - till häst med en duva i handen. Så porträtteras Turkmenistans diktator när en 21 meter hög staty nu rests i huvudstaden Asjchabad.

Gurbanguly Berdymuchammedov kom till makten 2007 i den centralasiatiska före detta Sovjetrepubliken. I presidentvalet fick han då 88,9 procent av rösterna. Han efterträdde livstidspresidenten Saparmurat Nijazov, som också lät bygga en guldstaty till sin egen ära, ett rörligt monument som följde solens bana på himlen.

Berdymuchammedov utlovade reformer och slut på personkulten som omgärdade Nijazov - men lite har förändrats. Han kallar sig "Beskyddaren", ett epitet som även fått ge namn åt den nya guldfiguren.

Och enligt regimen är statyn bara ett svar på krav från folket.

– Jag lyssnar på folkets åsikter och följer dess vilja, kommenterade Berdymuchammedov förra året staty-idén.

"Beskyddaren" avtäcktes i måndags i Asjchabad, huvudstaden som 2013 omnämndes i Guinness rekordbok; ingen annanstans i världen står hus klädda med vit marmor så tätt.

Turkmenistan är en av världens värsta förtryckarstater enligt Amnesty International. Landet beskrivs som en bunker med drakoniska inskränkningar av mänskliga rättigheter.

Drygt fem miljoner människor bor i Turkmenistan, till ytan ungefär lika stort som Sverige.

TT-AFP