"Det kommer att hända igen"

Publicerad 2015-04-20

Krisen i Medelhavet. När den italienska räddningsinsatsen Mare Nostrum avslutades förra året varnade hjälporganisationer för att fler skulle komma att dö på Medelhavet. Nu gråter politikerna krokodiltårar, säger George Joseph på Caritas.

– Med den här senaste tragedin har vi inga fler ursäkter. . .vi behöver se omedelbar handling, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini, i samband med att de första kropparna från helgens sjökatastrof i libyska vatten togs i land på Malta, enligt AFP.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och andra EU-ledare gör samtidigt snarlika uttalanden om att "något måste göras".

Mare Nostrum

Så lät det också 2013, efter det att över 360 flyktingar dött i den dittills svåraste olyckan på havet utanför italienska Lampedusa. Italien drog då igång sök- och räddningsoperationen Mare Nostrum, i hopp om att fler EU-länder skulle skjuta till resurser.

Men det gick trögt. Efter att ha räddat över 140 000 människor avslutades i stället Mare Nostrum i november förra året, och ersattes av den betydligt mindre EU-insatsen Triton. Sedan dess har antalet människor som drunknar på väg över Medelhavet ökat dramatiskt.

– Det finns faktiskt inga ord, men det går samtidigt inte att säga att man är helt förvånad, Italien varnade ju för det här, säger Madelaine Seidlitz, flyktingansvarig på svenska Amnesty.

Mare Nostrum var redan från början kontroversiell, eftersom många ansåg att den sortens insatser skulle kunna uppmuntra ännu fler människor att ge sig ut på Medelhavet. Men det är inte ett hållbart argument, säger Madelaine Seidlitz.

– Mare Nostrum avslutades ju förra året, ändå är det väldigt många fler människor som kommer över havet nu än då.

Många varnade

Och George Joseph, flyktingansvarig på den kristna hjälporganisationen Caritas Sverige, är upprörd.

– Alla vi som jobbar med det här varnade för att detta skulle hända, EU visste att det skulle hända, och det kommer att hända igen. Nu är politikerna bestörta, men det är krokodiltårar.

TT