Tusentals återvänder till Idlib

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
En bild från den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna visar rök efter ett flyganfall mot en by nära Idlib. Arkivbild.
Foto: AP/TT
En bild från den oppositionella civilförsvarsgruppen Vita hjälmarna visar rök efter ett flyganfall mot en by nära Idlib. Arkivbild.

Tusentals människor har återvänt till sina hem i provinsen Idlib i Syrien, sedan ett avtal om en buffertzon avvärjt hotet om en regeringsoffensiv mot det sista stora rebellfästet i landet.

När syriska regeringsstyrkor, understödda av Ryssland, nyligen intensifierade sina bombningar mot mål i Idlib flydde tiotusentals civila från områden nära frontlinjen.

Nu återvänder många sedan Ryssland och Turkiet enats om att skapa en demilitariserad zon för att skilja de stridande åt, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

– Runt 7 000 personer har återvänt till sina städer och byar sedan avtalet tillkännagavs i måndags, i synnerhet i sydöstra Idlib och i norra Hama (grannprovinsen), säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman.

I ett flyktingläger på den turkiska sidan gränsen håller syriska flyktingar upp plakat som välkomnar uppgörelsen.

– Vi har fått nog av att vara på flykt och sitta i tält. Vi vill återvända till våra hem och våra barn till sina skolor, säger Marhaf al-Jadou.

Ännu är mycket oklart kring uppgörelsen, men FN har givit den ett försiktigt välkomnande. Den kan öppna för humanitär hjälp och rädda liv, hoppas Ali al-Zaatari, samordnare för FN:s humanitära insatser i Syrien.

– Vi har kontakt med alla inblandade parter för mer information och besked om hur detta kan användas för att ge oss ytterligare möjlighet att nå hjälpbehövande, säger al-Zaatari till AFP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Idlib

Syrien