Lavrov och Kerry i samtal om Ukraina

Kiev. Våldsamheterna i östra Ukraina är Rysslands verk för att få skäl att gå in militärt, enligt Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk. I Donetsk har proryska ockupanter beslutat att rösta om en folkrepublik. I kväll hade USA:s och Rysslands utrikesministrar ett samtal om händelseutvecklingen.

De människor som ockuperat den regionala myndighetsbyggnaden i Donetsk har under ett stormöte beslutat att rösta för en "deklaration om suveränitet för Donetsks folkrepublik". Deklarationen sades bilda grundvalen för en framtida folkrepublik, rapporterar Interfax utsände.

Utrikesminister Carl Bildt är inte förvånad.

– Det här ingick i destabiliseringsplanerna redan från början. Jag har tidigare sagt att de som trodde att det här var över i och med Krim hade fel, säger Bildt på en presskonferens i Afghanistan.

Även enligt Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk är våldsamheterna i östra Ukraina en del i en rysk plan för att destabilisera Ukraina och därigenom motivera ett ryskt truppingripande. Han hänvisade till att de ryska trupperna nu befinner sig bara tre mil från ländernas gemensamma gräns.

Utrikesministrarna i Ryssland och USA talade med varandra under kvällen. Enligt det amerikanska utrikesdepartementet sade John Kerry att USA följer händelseutvecklingen i Ukraina med största oro och att händelserna i östra Ukraina inte verkade vara spontana. Reuters skriver att Kerry också sade att han anser att Ryssland bör förkasta "separatisternas, sabotörernas och provokatörernas" aktiviteter.

Enligt det ryska utrikesdepartementet enades de båda ministrarna om att Ukraina ska få extern hjälp för att kunna överbrygga sin interna politiska kris. Den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, ska särskilt ha betonat vikten av att genomföra en grundlagsreform som ska involvera alla olika politiska och regionala parter.

Folkrepublik är en benämning som nästan uteslutande använts inom den kommunistiska världen, ofta som beteckning på Sovjetimperiets lydstater.

Interfax uppger att ett tusental människor fortfarande befinner sig utanför myndighetsbyggnaden i Donetsk. Demonstranterna på gatan ber via högtalare om ved, däck och mat. Flera av de maskerade demonstranterna sägs vara beväpnade med bland annat basebollträn och batonger.

I Lusjansk har polisen stängt av tillfartsvägarna in i staden eftersom demonstranter enligt polisen tagit sig in i byggnadens vapenförråd och kommit över vapen. Hittills har nio personer skadats.

Polisen uppger att den nu stänger in- och utfarter till staden, som har nästan en halv miljon invånare.

Ukrainas tillförordnade president Oleksandr Turtjynov säger att bevakningen vid gränsen mot Ryssland har förstärkts. Han varnar också för att utvecklingen i östra Ukraina är en del av "den andra ryska vågen" från ryska specialtruppers sida och att Moskva försöker upprepa ett "Krimscenario".

Uppgifterna om vad som hänt i Charkiv, Donetsk och Lusjansk var delvis motstridiga. Ukrainas tv-kanal 5 visade under natten bilder som sades föreställa hur pro-ukrainska demonstranter i Charkiv tvingades krypa mellan täta polisled från stadens torg under pöbelliknande angrepp från en folkmassa.

En rysk marinsoldat har också skjutit en ukrainsk sjöofficer till döds på Krimhalvön, uppger Ukrainas försvarsdepartement. Händelsen inträffade sent i går i militära bostadskvarter på en flygbas på östra Krim.

Det ukrainska befälet sköts "på nära avstånd med två kulor från ett automatgevär av typen AK-47", enligt departementet.

Ytterligare en ukrainsk soldat "misshandlades brutalt och greps av ryska soldater", heter det.

TT-Reuters

Publisert: