HRW: Kinesisk brutalitet i Tibet

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Kinesiska säkerhetsstyrkor använde övervåld och sköt dessutom flera demonstranter till döds vid oroligheterna i Tibet 2008 enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

I rapporten från HRW, som publicerades på torsdagen, anklagas Kina dessutom för att ha torterat flera av dem som greps i efterdyningarna efter demonstrationerna.

HRW har grundat uppgifterna på intervjuer med fler än 200 tibetaner som flytt området och andra personer som bevittnade oroligheterna. Även information från de kinesiska myndigheterna har infogats i rapporten.

– Dussintals vittnesmål och regeringens egna källor visar tydligt den officiella hållningen att bruka dödligt våld, säger Sophie Richardson som leder HRW:s arbete i Asien.

– Rapporten slår slutgiltigt hål på den kinesiska regeringens påståenden att den behandlade demonstranterna enligt internationella regler och lokala lagar, säger Richardson som uppmanar till både en kinesisk och en internationell utredning av händelserna.

Demonstrationerna inleddes den 10 mars 2008, med fredliga protester för att ihågkomma den misslyckade tibetanska revolten mot det kinesiska styret 1959.

Men demonstrationerna 2008 slutade med sammandrabbningar mellan tibetaner och kinesiska styrkor. Enligt Kina dog 21 personer under upploppen, medan tibetanska exilgrupper säger att fler än 200 tibetaner dödades.

TT-AFP

Publicerad: