Republikaner slutspurtar inför Iowa

Publicerad:
Uppdaterad:

Des Moines. Republikanernas presidentaspiranter slutspurtar nu inför primärvalet i Iowa.

– Jag är ganska säker på att vi kommer att få en bra kväll. Jag vet inte vem som kommer att vinna, sade ex-guvernören Mitt Romney.

Romney toppade den senaste opinionsmätningen före tisdagens val, som är den första stora kraftmätningen mellan kandidaterna. Han har ett litet försprång till rivalen Ron Paul, men det var först förra veckan ex-guvernören i Massachusetts på allvar satte i gång att kampanja i delstaten.

Som en extra skjuts kom att en Iowa-tidning på ledarplats nu förordar Romney. Denne är bäst skickad att vinna över Barack Obama i höstens presidentval, heter det i artikeln.

Angriper Obama

Under slutspurten har Romney riktat flera hårda angrepp mot Obama, vars presidentperiod han betraktar som misslyckad. Det senaste utfallet var att presidenten inte lyckats hindra att Iran utvecklas till en kärnvapenmakt.

Obamas egen återvalskampanj har också så smått börjat att attackera Romney. Denne får även kritik från konservativt håll på grund av ex-guvernörens tidigare stöd för aborträtt och förslag till hälsovårdsreform som belackare döpt till "Romneycare". Namnet är en anspelning på Obamas, av republikaner kritiserade, reformplaner.

Newt Gingrich, tidigare talman i representanthuset, hör till dem som använt slutspurten till att börja höja rösten i sådana frågor mot Romney. Den aggressivare tonen har ljudit sedan Gingrich själv dalat i opinionsmätningar och utsatts för en serie av angrepp i valreklam från Ron Paul och en grupp som stöder Romney.

Medvind för Santorum

Ex-senatorn Rick Santorum tycks däremot ha vind i opinionsseglen. Plötsligt har han klättrat till tredje plats efter att hans kampanj trampat vatten i månader. Nu vädjar han till anhängare i Iowa att "sända en chockvåg över landet".

– Att få leda detta land. Det är vad jag ber folket i Iowa om. Leda, inte skjuta upp. Rösta inte fram någon som inte är tillräckligt bra för att göra vad som krävs för att förändra detta land, löd budskapet under ett stopp i Sioux City. Under kampanjen, som delvis sker i gammaldags stil med mängder av lokala framträdanden, har Santorum avverkat över 370 möten.

Michele Bachman ligger allt sämre till i opinionsmätningarna, och hennes kampanj har drabbats av flera avhopp och penningproblem. I slutspurten passade hon på att besöka en kyrka i hopp om att kunna övertyga kristna väljare.

Texas-guvernören Rick Perry säger till Fox News att han inte siktar in sig på evangeliskt kristna. Däremot gör medieuppgifter gällande att han använder upp till 2 000 kampanjarbetare för att knacka dörr och försöka övertyga osäkra. Och hela 41 procent av republikanerna i Iowa kan komma att vänta in i de sista innan de bestämmer sig för vem som får deras röst, enligt en mätning som utförts av tidningen Des Moines Register.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: