Slutspurt i Senegals presidentval

Publicerad 2012-03-24

Dakar. Senegals sittande president Abdoulaye Wade och utmanaren Macky Sall gjorde i dag ett sista försök att vinna väljare inför den andra och avgörande omgången i presidentvalet som äger rum på söndag.

Wade, som försöker bli vald för tredje gången, höll en tidig "segerturné" i Dakar, men oddsen verkar vara på motståndaren Salls sida. Wade lyckades inte vinna en majoritet i det första valomgången och Sall har nu samlat en enad opposition bakom sig.

Oppositionen fick 65 procent av rösterna i den första valomgången den 26 februari. De 12 förlorande oppositionskandidaterna har sedan dess stöttat Salls kandidatur och lovat att välja "vem som helst utom Wade".

– Låt ingen ifrågasätta vår seger. Den som försöker stjäla vår seger kommer att ställas mot en fullt mobiliserad befolkning, sade Sall i veckan, enligt AFP.

Slutspurten inför söndagens val har varit lugn jämfört med det första valet, som föregicks av en månads våldsamma protester mot Wades kandidatur. Sex personer dödades och över 150 skadades i upplopp.

Wade har lyckats kringgå en grundlagsändring, som förbjöd en president att sitta fler än två mandatperioder, något som upprört många väljare. Nu fruktar många nya våldsamheter om Wade skulle vinna.

Chefen för EU:s observatörsstyrka, Thijs Berman, manade i fredags befolkningen att ha "respekt för demokratiska regler".

TT-AFP