Utrikes

Självmordsdåd mot bröllopsfölje

UTRIKES

Mazar-i-Sharif. En självmordsattack mot en bröllopsfest i norra Afghanistan krävde nästan 20 liv. En ledande politiker fanns bland dödsoffren.

Gärningsmannen detonerade på lördagen en sprängladdning under det bröllop som hölls för dottern till en afghansk parlamentsledamot i Aybak, huvudstad i provinsen Samangan i norr. Många högt uppsatta regeringstjänstemän var med på festen.

I en kommuniké från presidentkansliet uppgavs några timmar efter dådet att 17 människor dog. En talesperson för säkerhetsstyrkorna i norra Afghanistan sade att omkring 40 människor skadades.

Den dödade politikern, Ahmad Khan Samangani som stod värd för dotterns bröllopsfest, var före detta mujahidledare. Efter att först ha bekämpat de sovjetiska ockupationsstyrkorna under 80-talet stred han mot talibanerna under deras styre 1996-2001.

En talesman för talibanerna förnekade efter lördagens attentat att de skulle ligga bakom dådet. Han tillade att den mördade Ahmad Khan hade sådan bakgrund att "många skulle kunna ha problem med honom".

Norra Afghanistan är jämfört med andra landsändar lugnare, men attentatet mot bröllopet är det allvarligaste på flera månader.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes