Utrikes

Många döda i granatdåd mot kyrkor

UTRIKES

Nairobi. Minst 17 människor miste livet och omkring 50 skadades när granater i dag kastades in i två kyrkor i Garissa i norra Kenya.

– Galningarna bar huva och kastade granaterna mot Katolska kyrkan och AIC-kyrkan (Afrikanska inlandets oberoende kyrka) i staden, sade den regionale biträdande polischefen Philip Ndolo.

Garissa ligger omkring 14 mil från gränsen till Somalia. Där ligger en viktig militärbas från vilken trupper har skickats över gränsen till Somalia.

Ingen tog omedelbart på sig ansvaret för dåden, men Nairobi har tidigare skyllt liknande dåd på den somaliska islamistgerillan al-Shabab.

– Det var en fruktansvärd syn, man kunde se de döda kropparna inne i kyrkorna, sade den regionale polischefen till nyhetsbyrån AFP och uppgav att även två beväpnade poliser dött i attackerna som var koordinerade.

Enligt kenyansk polis var upp till sju män inblandade i kyrkoattackerna.

Fortfarande har ingen tagit på sig dåden men det råder knappast något tvivel om att den kenyanska polisen misstänker att det är den al-Qaida-anknutna och militanta islamistgerillan al-Shabaab som ligger bakom attackerna.

När Kenya förra året började sända in trupper i Somalia för att bekämpa al-Shabaab varnade gerillan för vedergällningsattacker inne i Kenya. Sedan dess har landet drabbats av upprepade granatattacker, skottlossningar och bomber framför allt mot religiösa platser.

Attacken mot kyrkorna kom bara några dagar efter att beväpnade män dödat en chaufför och fört bort fyra hjälparbetare från flyktinglägret Dadaab i östra Kenya som rymmer många flyktingar från Somalia.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes