Guterres väntas bli ny FN-chef

Publicerad 2016-10-05

FN. Portugisen Antonio Guterres förmodas bli FN:s näste generalsekreterare. Säkerhetsrådet har i en sluten omröstning enats om att nominera den före detta premiärministern, enligt diplomatkällor.

– I dag efter vår sjätte omröstning har vi en klar favorit och han heter Antonio Guterres, sade Vitalij Tjurkin, Rysslands FN-ambassadör och ordförande i säkerhetsrådet, på en pressträff tillsammans med de övriga 14 ambassadörerna.

Inget land lade in sitt veto.

Säkerhetsrådet väntas nu på torsdag formellt rekommendera FN:s generalförsamling att välja Guterres som ny FN-chef. Sydkoreanen Ban Ki-Moon slutar på ordförandeposten i slutet av året.

Den 67-årige katoliken Antonio Guterres har varit FN:s flyktingskommissarie i tio år, fram till i december i fjol. Han har beskrivits som handlingskraftig i arbetet med flyktingfrågor där han tryckt på för att världens rikaste länder ska ta ett större ansvar.

Socialisten Guterres har flera gånger tippats som en framtida presidentkandidat i Portugal, men har sagt att han avstått från att kandidera eftersom han hellre "spelar boll" än agerar "domare".

För att Guterres formellt ska kunna rekommenderas som FN-chef måste säkerhetsrådet anta en resolution, där minst nio röster på kandidaten krävs och inga veton läggs.

TT-AFP-Reuters