CIA: Ryssland försökte hjälpa Trump vinna

Publicerad:

USA. Ryssland ska enligt CIA ha försökt påverka utgången i det amerikanska presidentvalet så att Trump skulle ta hem segern. Uppgifterna tillbakavisas från Trumps läger som också passar på att kritisera den amerikanska underrättelsetjänsten.

USA:s underrättelsetjänst CIA tror att Ryssland hackade de amerikanska partiernas datasystem inför presidentvalet, inte bara i syfte att underminera förtroendet för USA:s valsystem, utan också för att hjälpa Donald Trump att komma till makten. Det skriver Washington Post och New York Times.

Kritik mot CIA

Uppgifterna tillbakavisas från Donald Trumps läger i ett uttalande som också avslöjar en kritisk hållning till underrättelsetjänstens arbete.

"Det här är samma människor som sade att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Valet är över sedan länge och det slutade med en av de största elektorskollegievinsterna i historien. Nu är det dags att gå vidare och 'Göra Amerika stort igen'", heter det i uttalandet.

CIA baserar sitt antagande på uppgifter om att Ryssland inför höstens val hackade inte bara Demokraterna utan även Republikanerna. Det var dock bara information som stulits från Demokraterna som senare offentliggjordes av Wikileaks.

– Underrättelsetjänsten gör bedömningen att Rysslands mål var att gynna den ena kandidaten framför den andra och hjälpa Trump att bli vald, säger en högt uppsatt amerikansk företrädare som tagit del av informationen.

Identifierat personer

CIA har identifierat personer med anknytning till den ryska regeringen som ska ha försett Wikileaks med hackade dokument från Demokraterna. Dessa personer beskrivs som aktörer i en större rysk operation med syftet att öka Trumps vinstchanser.

Det är dock långt ifrån klarlagt att Rysslands avsikt var att hjälpa Trump att vinna valet. Vissa inom underrättelsetjänsten tror att Rysslands främsta motiv helt enkelt var att störa valkampanjen och förtroendet för valsystemet, rapporterar Washington Post.

Ryssland har tidigare tillbakavisat alla anklagelser om att de försökt påverka det amerikanska valet.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM